Evropská směrnice NIS2 ukládá firmám celou řadu povinností k lepší ochraně kybernetické bezpečnosti. Patří k nim mimo jiné různá hlášení. Co vše tedy budete muset evidovat a oznamovat, v jakém rozsahu a komu? 

Od října by měla v Česku platit nová pravidla pro firmy podle NIS2. Už teď je jasné, že zákon o kybernetické bezpečnosti, který povinnosti do našeho práva zavádí, se v této lhůtě přijmout nepodaří. Malé pokroky ale přece jsou. 

Návrh zákona je po komplikovaném připomínkovém řízení konečně v Poslanecké sněmovně. Schválen by tak mohl být na začátku příštího roku a potom budou mít firmy celý rok na to, aby nové povinnosti splnily

Mezi důležité povinnosti patří oznamování a hlášení různých skutečností. 

Co musíte oznámit 

Jak už z našeho blogu víte, základem je nahlásit sami sebe jako povinný subjekt. To znamená, že musíte sami zjistit, jestli se na vás zákon bude vztahovat, a pokud ano, musíte se sami registrovat na NÚKIB. 

Přečtěte si, jak na to. 

Dále je třeba na úřad zaslat: 

  • Kontaktní údaje na konkrétní osoby jednající za firmu v oblasti upravené zákonem. Čili takového styčného důstojníka pro kyberbezpečnost. A to do 30 dnů od potvrzení registrace. 
  • Informace o vlastnících firmy, do 30 dnů od potvrzení registrace. 
  • Technické údaje týkající se regulované služby (to je vaše činnost, kvůli které pod zákon o kyberbezpečnosti spadáte). 
  • Území, na kterém působíte, případně jestli poskytujete služby i přes hranice – to vše také do 30 dnů od potvrzení registrace. 
  • Dále je třeba informovat o změnách těchto údajů, tentokrát na to máte lhůtu 14 dnů od provedení změny. Výjimkou jsou změny kontaktních osob, které se propisují do veřejných rejstříků. 
  • Nutné je také hlásit změny ve vaší činnosti, které mohou vést ke změně režimu. Například, pokud vyrostete, ze střední firmy se stanete velkou a dostanete se do přísnějšího režimu essential. Nebo si přiberete podnikání v oboru, kde je firma v režimu essential bez ohledu na velikost. Tuto změnu musíte nahlásit do 60 dnů. 
  • A pokud vám NÚKIB uloží provést nějaké opatření k vyřešení hrozícího nebo už aktuálně probíhajícího incidentu, ke zlepšení ochrany preventivně nebo v důsledku vyřešeného incidentu (tzv. reaktivní protiopatření), jste povinni úřad informovat, že jste jeho pokyn splnili a opatření provedli. 

Hlášení kybernetických bezpečnostních incidentů 

Zvláštní pozornost si pochopitelně zaslouží hlášení kybernetických incidentů. 

Co se hlásí: 

  • Kybernetické incidenty v určeném rozsahu, které jsou úmyslné. To znamená, že pokud se do 24 hodin potvrdí, že incident vznikl například z nedbalosti nebo nezáměrné chyby, hlásit ho nemusíte. Mělo by tedy jít o nějakou formu úmyslného útoku. 
  • Společnosti v přísnějším režimu hlásí veškeré tyto úmyslné incidenty. 
  • Společnosti v mírnějším režimu pouze úmyslné incidenty, které mají významný dopad na jejich poskytovanou službu či činnost. 
  • Dobrovolně ale můžete hlásit veškeré incidenty, ale i hrozby a zranitelnosti. 
  • Výjimkou jsou firmy působící v oblasti digitální infrastruktury (např. provozovatelé DNS serverů, cloudových služeb, datových center, on-line tržišť nebo vyhledávačů a další). Ti musí hlásit všechny incidenty s významným dopadem na poskytovanou službu, bez ohledu na úmysl při zavinění. 

Komu a kde ohlašujete: 

  • Společnosti v přísnějším režimu je hlásí přímo na NÚKIB
  • Společnosti v mírnějším režimu národnímu týmu koordinace a zvládání kybernetických bezpečnostních incidentů, událostí a hrozeb (Národní CERT). 
  • Pro ohlašování bude k dispozici jednotné místo, a to Portál NÚKIB

Jak postupovat: 

  • Pokud vyhodnotíte, že se jedná o incident, který jste povinni hlásit, pak do 24 hodin od jeho vzniku musíte předložit prvotní hlášení. To bude obsahovat vaše identifikační údaje, základní údaje o kybernetickém bezpečnostním incidentu, jestli byl podle vás způsobený nezákonným zásahem a jestli by mohl mít dopad do zahraničí.  
  • Pokud se jedná o incident s významným dopadem, po 72 hodinách musíte doplnit: aktualizaci informací z prvotního hlášení, prvotní posouzení incidentu, jeho dopad a indikátory kompromitace. 
  • Pokud vás příslušný úřad vyzve, musíte podávat i průběžné zprávy o zvládání incidentu. 

A konečně, do 30 dnů od vzniku (nebo , pokud by incident trval déle, tak od jeho vyřešení) předkládáte ještě závěrečnou zprávu. může Microsoft vaši žádost schvalovat déle, a to až 1 měsíc.

Tápete v množství povinností, které s na vás chystají? Netušíte, do jaké míry už teď naplňujete požadavky zákona a kde máte rezervy? Neodkládejte odpovědi na poslední chvíli. Obraťte se na nás, rádi vám zákoutí kyberbezpečnostního zákona a směrnice NIS2 osvětlíme. Provedeme audit vaší bezpečnosti, navrhneme – a pokud budete chtít, tak i zrealizujeme – potřebná opatření. Stačí nás kontaktovat.