Kybernetická bezpečnost je ve světě IT jedním z nejdiskutovanějších témat. Stačí si otevřít zpravodajství a počkat si na informace o nejnovějším útoku. Věřte, že nebudete čekat dlouho. Firmy si proto víc, než kdy dřív uvědomují, že chránit se před napadením je důležité. Jak ale vlastně zjistit, jestli jsou zvolená bezpečnostní opatření skutečně účinná?  

I zodpovědné firmy, které se snaží chránit citlivá data a díky tomu i důvěru zákazníků, se potýkají s otázkami: Zvolili jsme dobře? Ví náš ajťák, co dělá? Nemáme v obranném štítu nějaké zásadní mezery? 

Právě zde přicházejí na scénu penetrační testy, aby poskytly odpovědi. 

Co jsou penetrační testy? 

Jednoduše řečeno, jedná se o simulované kybernetické útoky prováděné odborníky, kteří se snaží odhalit zranitelnosti v systému vaší firmy. Tito etičtí hackeři mají za úkol myslet jako skuteční útočníci a pokusit se překonat vaše ochranná opatření.  

Cílem samozřejmě v tomto případě není způsobit škodu nebo ukrást data. Ale naopak, identifikovat slabiny dříve, než je objeví někdo jiný, tentokrát s nekalými úmysly, kdo by data krást chtěl. 

Jak penetrační testy probíhají? 

Penetrační testování se může zaměřit na různé oblasti IT infrastruktury. Od webových aplikací přes sítě, interní systémy nebo dokonce lidský faktor (sociální inženýrství – přečtěte si o něm víc).  

Typický průběh bychom mohli rozdělit do několika fází: 

  1. Plánování a průzkum: Na začátku se etičtí hackeři seznámí s cílem, analyzují jeho zranitelnosti a identifikují možné cesty útoku. 
  1. Průnik: Následně se už pokusí proniknout do systému. Testují různé metody, jako jsou exploity, phishing nebo pokus o zneužití kradených přihlašovacích údajů. 
  1. Získání přístupu: Pokud se jim průnik podaří, můžou pokračovat na další úroveň a pokusit se např. o získání přístupu k citlivým datům nebo administrátorským právům. 
  1. Analýza a reportování: Po dokončení testu by vám měli experti připravit podrobnou zprávu o zjištěných zranitelnostech. Jaké to jsou, jaké škody by mohly způsobit a jak se proti nim bránit. 
  1. Opětovné testování: Po implementaci doporučených bezpečnostních opatření se někdy provádí ještě jedno testování, které má ověřit, že všechny zranitelnosti byly skutečně podchyceny a odstraněny. 

Proč byste to měli chtít? 

Možná si říkáte, proč byste měli do takového dobrodružství investovat čas a peníze. Tady jsou tři hlavní důvody: 

  1. Prevence: Zjistit, že máte ve vašem systému zranitelnost, až když je zneužita, je pozdě. Může to být pro firmu devastující až fatální. Penetrační testy vám umožní odhalit a opravit problémy ještě předtím, než k něčemu dojde, a zneužití tedy jednoduše předejít. A to, že špetka prevence je lepší než kilo léčby, hlásali už staří klasikové. 
  1. Posílení důvěry: Když můžete zákazníkům ukázat, že jste provedli důkladné bezpečnostní testy a podnikáte kroky k ochraně jejich dat, výrazně to zvyšuje jejich důvěru ve vaši firmu. Zejména v některých oborech je pověst obchodního partnera, u kterého jsou veškeré údaje v bezpečí, doslova k nezaplacení.  
  1. Zajištění souladu s předpisy: V závislosti na odvětví, ve kterém působíte, můžete mít povinnost provádět pravidelné bezpečnostní audity a testy. Po přijetí nového zákona o kybernetické bezpečnosti podle evropské směrnice NIS2 množství takových subjektů vzroste. Zjistěte, jestli mezi nimi nejste i vy. Penetrační testy vám pomohou ověřit, že splňujete všechny potřebné standardy a regulace. Případně na čem zapracovat, abyste splňovali. 

Jsou penetrační testy spolehlivé a bezpečné? 

V zásadě ano. Pořád je ale potřeba v klasické podobě počítat s lidským faktorem. I sebepečlivější jednotlivec může něco přehlédnout nebo nevyhodnotit. Nebo se nedostane k nejnovějším informacím. Skvělou možností, jak se tomuto problému vyhnout, je specializovaný nástroj, který celou kontrolu provede samostatně. Jako například Pentera

Co je to Pentera 

Tato platforma kombinuje automatizovanou bezpečnostní validaci, penetrační testování a vulnerability management. 

Co to znamená v praxi? Po spuštění začne software prověřovat bezpečnost serverů, aplikací, koncových zařízení i sítě, a to ve všech vrstvách ochrany. V průběhu vyhodnocuje skutečné riziko nalezených nedostatků ve vzájemných návaznostech. Specialista si tak může například vyzkoušet, co se stane, když odstraní určitou zranitelnost, a najít tak řešení, které je nejméně náročné, ale přináší nejlepší efekt.  

A další výhody? Odborník může nástroj obsluhovat odkudkoliv. Nic se nikam neinstaluje, takže ani nepoznáte, že testování právě probíhá, nehrozí například naplnění paměti nebo pád serverů. A nikdo, dokonce ani etický hacker, nevidí žádná vaše konkrétní data. Ta zůstávají bezpečně chráněná. 

Jako komplexní nástroj pak Pentera vygeneruje podrobnou závěrečnou zprávu. Obsahuje nejen výčet odhalených nedostatků, ale také doporučení k nápravě. 

Chcete využít nejmodernější nástroj a otestovat si, jestli vaši ajťáci dobře chrání vaši kybernetickou bezpečnost? Ozvěte se nám. V současné době jsme jedinou firmou v Moravskoslezském kraji, která vám může nabídnout kyberbezpečnostní konzultaci s využitím Pentery. Jsme však k dispozici společnostem po celém Česku, protože Pentera funguje na dálku.