Druhá polovina září byla ve znamení každoroční velké aktualizace Windows. Verze Windows 11 22H2 přinesla řadu vylepšení, mezi jinými také velice užitečnou funkci, která pomůže ochránit hesla před phishingem. Přečtěte si, o co jde a jak novinku naplno využijete. 

K novinkám Updatu 2022 patří například nové prostředí ve Správci úloh včetně tmavého režimu nebo karty v Průzkumníku souborů, které umožní otevřít více složek v samostatných kartách. Na různých místech (Zvuk, Bluetooth, Zobrazení a další) přibyly volby nastavení, změn se dočkala i nabídka Start

Podstatné novinky se týkají bezpečnosti. Je tu například Smart App Control umožňující instalovat pouze aplikace s platným digitálním certifikátem. Zlepšilo se zabezpečení tisku, ovladačů či administrátorských účtů. Dobrým krokem je pak vylepšená ochrana před phishingem

Novinka ve Windows 11 může předejít ukradení hesla 

Podstatou této nové funkce je varování uživatele v případě, že se pokusí své heslo použít nebezpečným způsobem. Pro firemní účty jsou možnosti využití širší, u jednotlivců se zatím novinka vztahuje jen na heslo do Windows, pokud se jím přihlašujete.  

Princip je jednoduchý. Filtr SmartScreen odhalí, že píšete heslo na problematickou webovou stránku či do nebezpečné aplikace, chcete ho znovu použít pro další účet nebo ho plánujete zapsat a uložit do obyčejného souboru, jako je Poznámkový blok, Word, Excel apod. V takovém případě zobrazí varovnou zprávu. 

Windows 11: Vylepšená ochrana hesel před phishingem.

Heslo je pro hackery velmi žádaná položka. A jelikož mají lidé v oblibě využívat stejné heslo pro více účtů, ukradením jednoho roste pravděpodobnost získání přístupu do mnoha aplikací. Z těchto důvodů se na získání přístupových údajů zaměřují časté phishingové kampaně. Ty pomocí technik sociálního inženýrství manipulují uživatele, aby nevědomky prozradili útočníkům svá hesla sami.  

Přečtěte si, v čem stále chybujeme při vytváření hesel a jak uchovávat hesla bezpečně. 

Nová funkce tedy cílí na tři nešvary, které mohou vést k úniku hesla: 

  • neopatrné prozrazení útočníkovi
  • jeho opakované používání pro různé účty 
  • nevhodné uchovávání v nezabezpečených souborech 

Jak si ochranu hesel zapnout 

V prvé řadě musíte již mít instalovanou nejnovější verzi Windows 11, tedy Update 2022 (nazývaný také 22H2). Ten se automaticky nabízí k aktualizaci, ovšem proces probíhá postupně, je tedy možné, že u vás k němu zatím nedošlo.  

V tom případě navštivte Nastavení -> Aktualizace a zabezpečení -> Windows Update. Zde dejte vyhledat aktualizace a poté aktualizovat na nalezenou verzi 22H2.  

Jestliže ještě používáte Windows 10 a rozhodnete se přejít na Jedenáctky, získáte už přímo tuto novou verzi.  

Když máte správné Windows, můžete se pustit do aktivace ochrany před phishingem

Přejděte do Nastavení -> Aktualizace a zabezpečení -> Zabezpečení Windows -> Řízení aplikací a prohlížečů. Zde najdete sekci Ochrana před phishingem a můžete zaškrtnout:  

  • Upozornit mě na škodlivé aplikace a weby 
  • Upozornit mě na opakované použití hesla 
  • Upozornit mě na nebezpečné úložiště hesel 
Windows 11: Jak si zapnout ochranu hesel před phishingem.

Pro lepší bezpečnost je vhodné zvolit všechny tři varianty. Funkce je zatím účinná v prohlížečích založených na Chromiu, včetně Microsoft Edge.  

Potřebujete poradit s přechodem firemních počítačů na Windows 11 nebo ekosystém Microsoft 365? Chcete zajistit kybernetickou bezpečnost jako celek? Spojte se s námi, najdeme řešení.