Množství aplikací a účtů, které jsme dnes nuceni používat, přináší jako vedlejší efekt velkou spoustu hesel k zapamatování. Lepit si je na monitor však není zrovna nejbezpečnějším řešením. Mnohem elegantněji to vyřeší správce hesel. 

Heslo je prvním a základním prvkem cyber security. Jak jsme už dříve psali, důležité je nejen kvalitní heslo, ale i jeho bezpečnost. Dobrý password manager vaše uložená hesla chrání neprůstřelným šifrováním a umí další užitečné věci.

Co umí password manager 

Správce hesel obvykle také generuje silná hesla a zajistí jejich automatické vyplňování. Šikovné programy umožní sdílet přístupy s kolegy, aniž byste jim museli sdělovat své přihlašovací údaje, zkontrolují stav vašeho zabezpečení a doporučí vhodná zlepšení.  

Vychytanou funkcí je monitoring dark webu. Pokud objeví, že došlo ke krádeži nebo úniku vašich údajů, upozorní vás. Některé programy umí také např. vyplňovat platební údaje nebo uchovávat různá další citlivá data a dokumenty

Co by vás mělo zajímat při výběru password manageru 

Zabezpečení. Ideál je, když umožňuje dvoufázové ověření nebo biometrickou autentizaci. Smysl má pouze program s pokročilou ochranou proti napadení. Ty nejlepší pak chrání vaše soukromí i tím, že fungují na principu zero-knowledge, kdy ani samotný správcovský program nevidí, jaká data v něm uchováváte. 

Funkce. Záleží, zda požadujete jen základní správu hesel, nebo i další úkony.  

Podporovaná zařízení. Lze jej aplikovat na všechny platformy a browsery, které používáte?  

Synchronizace. Dokáže bezpečně synchronizovat účty na všech vašich zařízeních? 

Uživatelská přívětivost. Praktické jsou programy intuitivní a snadno ovladatelné. 

Cena. Zjistěte si poměr cena-výkon, popř. jaké funkce jsou dostupné ve free plánu. 

Nejznámější password managery 

LastPass. Je uživatelsky přívětivý a bezpečný. K přihlášení si můžete nastavit multifaktorové ověření. Má širokou bezplatnou variantu, která nabízí generování hesel, bezpečné sdílení, automatické vyplňování či synchronizaci na všech zařízeních. Placené verze umožňují mj. nouzový přístup nebo monitoring dark webu.  

1Password. Klade mimořádně velký důraz na zabezpečení, šifrování a ochranu soukromí. Umí třeba prověřit důvěryhodnost webové stránky, hlásí narušení hesel a cestovní režim zase zabezpečí hesla před zvědavýma očima celního či letištního personálu.  

Dashlane. Je velmi intuitivní. Nabízí různé plány od individuální free verze (je omezená na 50 hesel a funguje na jenom zařízení) po varianty s mnoha funkcemi pro firmy. Ukládá, chrání a vyplňuje přihlašovací údaje, má dvoufaktorové ověření a hlásí ohrožení. Navíc zahrnuje ochranu WiFi připojení a monitoring dark webu. 

Keeper. Velmi bezpečný a spolehlivý. Umí dvoufaktorové ověření, na iPhonu a iPadu funguje také přihlášení otiskem prstu. Uloží i automaticky vyplní hesla, bezpečně a přehledně zde uschováte dokumenty, osobní i platební údaje. Připlatit si můžete za monitoring dark webu či sledování hrozeb. 

TIP: Pro týmy a organizace nabízejí password managery často rozšířené plány, abyste mohli spolupracovat a efektivně sdílet přístupy a informace napříč celou společností. Potřebujete poradit, systém ve firmě nasadit, proškolit? Firemní profil vám umíme rozjet. Stačí se ozvat! 

Další doporučené možnosti 

iCloud Klíčenka (iCloud Keychain). Řešení pro skalní fanoušky Applu a prohlížeče Safari. Je bezpečná (pokročilé šifrování, zero-knowledge protokol), funkční (synchronizace se všemi Apple zařízeními, ukládání, generování i vyplňování hesel, ochrana osobních informací, platebních údajů) a stále ji vylepšují (od iOS 14 bude hlásit ohrožená a slabá hesla). 

ESET Smart Security Premium. Nechce-li se vám stahovat specializovanou aplikaci a používáte zabezpečení ESET, podívejte se, jakou máte verzi. Smart Security Premium má totiž vlastní password manager. Ten klade pochopitelně velký důraz na bezpečnost, umí vygenerovat silná hesla a nabízí identifikaci ověřením obličeje. Je určen pro OS Windows. No, a pokud používáte jiný ESET plán, zvažte upgrade na tuto verzi a získejte dvě služby v jednom.

Z dalších ověřených správců hesel můžeme zmínit ještě RoboFormSticky Password nebo NordPass. Ať už vám ale sedne kterýkoliv, vyžadujte bezpečnost a transparentnost, ať není vaše volba nakonec kontraproduktivní. 

Pokud je toho na vás moc, s výběrem a nastavením vám poradí naši experti a vybraná řešení si naším prostřednictvím můžete také zakoupit. Kontaktujte nás.