Komunikace na dálku má v byznysu stále větší význam. Pokud ale používáte Skype for Business, možná vás nepotěší zpráva, že tato bezmála legendární platforma v červenci končí.  

Poslední den, kdy si budete moci přes Skype pro firmy zavolat, bude 31. července 2021. Poté bude jeho provoz ukončen, služba už nebude vůbec dostupná. Microsoft nabízí jako náhradu Microsoft Teams. Uživatelé aplikací Microsoft 365 je mají automaticky k dispozici jako součást kancelářského balíku, proto je přechod na ně nejjednodušší cestou bez nutnosti pořizovat nový software. 

Proč právě Microsoft Teams 

Teams mají pro uživatele Skypu celou řadu výhod. Především se jedná o to, že Microsoft už několik let tento okamžik připravuje, do Teamsů tedy postupně integroval řadu Skype funkcí. O nic tedy nepřijdete, pouze získáte funkce navíc. 

Víte, že? Podle lednového průzkumu společnosti Software602 české firmy pro videokonference nejčastěji využívají Skype (36 %) následovaný Microsoft Teams (24 %). 

Plusem Teamsů je komplexnost. Je to doslova středisko pro týmovou komunikaci a spolupráci, které umožňuje chatovat, telefonovat, pořádat videohovory. Můžete sdílet dokumenty, pracovní plochy, tabule atd. Velmi dobře funguje integrace do ekosystému Microsoft 365. Teams jsou propojeny s kalendářem, Outlookem, Plannerem a dalšími užitečnými nástroji pro řízení projektů a time management.  

Jak to vypadá v reálu: Probíráte přes chat Microsoft Teams projekt a domluvíte se na nutnosti videokonference. Naplánujete si ji okamžitě přímo z Teamsů v Outlook kalendáři, pozvete všechny účastníky, projekt můžete vložit do Planneru a rozdělit úkoly, poznámky si rovnou během chatu zapisovat do vašeho nebo sdíleného poznámkového bloku OneNote. 

Teams mohou využívat i třetí strany, které Microsoft 365 nemají, stačí poslat odkaz na daný meeting, který pak si otevřou online v prohlížeči. 

Microsoft Teams versus Skype pro firmy 

Co je pro obě aplikace společné? Je to například chat, volání a videohovory, možnost přeměnit chat na hovor, sdílet dokumenty, plánovat schůzky v Outlooku. 

Microsoft Teams však navíc umožňují například sdílení dokumentů s offline účastníky, vyhledávání účastníků, vytváření týmů, označování účastníků v konverzaci symbolem @, který je upozorní, že je o nich řeč. Velkou výhodou jsou trvalé konverzace a konverzace ve vláknech, takže se důležitý nápad neztratí. Vše je tak mnohem přehlednější. 

Funkce Skype pro firmy Microsoft Teams 
Chat (jednotlivci i skupiny) ✔ ✔ 
Sdílení souborů ✔ ✔ 
Trvalé konverzace a konverzace ve vláknech  ✔ 
Vyhledávání souborů a uživatelů  ✔ 
Naplánování schůzky v Outlooku ✔ ✔ 
Sdílení pracovní plochy během schůzky ✔ ✔ 
Zmiňování uživatelů znakem @       ✔ 
Volání ✔ ✔ 

S přechodem na Teams vám pomůžeme 

Současný boom videokonferencí, kdy se už snad každý měl možnost setkat s nejrůznějšími platformami, přechod ze Skypu na Teams výrazně usnadnil. Už prostě víme, jak na to. Protože Teams nabízí stejné funkce jako Skype pro firmy, stačí si zvyknout na nové prostředí. 

Pokud přesto váháte, jak k přechodu na novou komunikační platformu přistoupit, Teams zprovoznit a nastavit, kontaktujte nás. Aplikaci u vás uvedeme do praxe a zajistíme návaznost s dosavadním systémem. Můžeme nabídnout také školení pro zaměstnance, aby uměli Microsoft Teams efektivně využívat.