Svět podnikání se mění. Přibývá spolupráce s nezávislými freelancery, outsourcování úkolů a spolupráce na dálku. Co zůstává, to je potřeba vzájemně komunikovat a společně pracovat na svěřených úkolech. V podstatě už nutným řešením se tak stávají videokonference. Srovnali jsme proto pro vás různé možnosti. 

V čem spočívá výhoda videoporad a jaká kritéria vzít v úvahu, když chcete ve firmě zavést jednotný nástroj pro on-line jednání, to jsme už probrali v předchozím příspěvku na našem blogu. Obecně nastavená měřítka volby jsou však jedna věc, a prokousat se spletitou nabídkou konkrétních aplikací věc druhá. Tady proto máte stručný přehled hlavních vlastností těch nejrozšířenějších komunikačních platforem.

Shrnutí: Podle čeho se můžete také rozhodovat 

Nabídka videokonferenčního softwaru je stále širší. Výběr vám může usnadnit, pokud používáte nějaký jednotný kancelářský balík, tam totiž nejspíš budete mít i komunikační nástroj – např. Microsoft nabízí MS Teams.  

Dále vezměte v úvahu: velikost firmy, a to i budoucí, nabízené funkce, komplexnost a kompatibilitu daného nástroje, jeho rozšíření mezi uživateli, nutnost instalace, jednoduchost používání, možnosti nastavení a v neposlední řadě také cenu. 

Potřebujete pomocnou ruku? Náš tým se v džungli on-line nástrojů velmi dobře vyzná, s výběrem i instalací příslušné aplikace vám tedy rádi poradíme. Stačí nám jen napsat, zavolat nebo se k nám zastavit osobně. 

Která aplikace pro videokonference je lepší?

Microsoft Teams

Nebudeme to zastírat, je to náš favorit, a to nejen proto, že ho v XEVOSu sami využíváme. Komplexní aplikace pro týmovou kooperaci je součástí Microsoft 365, alias známého balíku Office, a je úzce propojená s jeho nástroji a s dalšími aplikacemi Microsoftu. Můžete přes něj chatovat, telefonovat či uspořádat videokonferenci, vytvářet skupiny a domlouvat schůzky přes integrovaný kalendář. Umí využívat digitální tabuli, sdílet dokumenty, poznámky atd. Z dalších příjemných drobností je to možnost změnit pozadí během videocallu či ztlumit zvuky z okolí, konferenci si nahrát, připnout si oblíbenou konverzaci nebo si nechat poslat upozornění, až bude váš protějšek online. V základní verzi jsou Teamsy nyní dostupné zdarma.  

Za možnou nevýhodu lze považovat snad jen to, že díky jejich napojení na Microsoft prostředí je může užívat pouze ten, kdo má Microsoft účet. Pro uživatele Office aplikací je to však ta nejlepší možná volba. 

Zoom Meeting

S karanténou získal takovou popularitu, až je to samotné zaskočilo. Plusem je především to, že se můžete spojit zdarma. V bezplatném režimu uspořádáte maximálně 40minutovou videokonferenci pro 100 účastníků. Přenos zvuku i obrazu je stabilní a v dobré kvalitě. Poměrně snadno se s ním pracuje, i když prvotní nastavení může zabrat pár chvil soustředění. Nevýhodou je nutnost instalace, a především bezpečnostní trable: narušování hovorů, sbírání dat o uživatelích či chybějící koncové šifrování. Což je mínus dosti závažné, a proto některé instituce Zoom vysloveně zakazují. 

Zoombombing – k videokonferencím se připojovali nezvaní hosté, kteří buď v lepším případě jen vyrušovali, nebo např. promítali pornoobsah.  

Google Meet

Až donedávna byl dostupný pouze uživatelům placeného balíku G Suite, od května je k dispozici zdarma i pro majitele osobních účtů, kde umožňuje videokonference až pro 100 účastníků. Výhodou tak je jeho široká základna. Google prostě používá velké množství lidí a jeho platformy jsou dostupné i bez instalace rovnou z prohlížeče, případně stažením appky do mobilu. Meet je propojený i na další Google služby, jako jsou dokumenty a kalendář. 

Nevýhody – musíte mít Google účet a ne všem práce s G dokumenty a v G prostředí vyhovuje. Pokročilé funkce jsou součástí placené nabídky. A neustálé změny v Google nabídce také mohou v uživatelích vyvolat zmatek ohledně toho, jakou službu vlastně použít (mimo Meet se totiž můžete spojit ještě přes Duo a Hangouts). 

Do 30. 9. 2020 mají všichni na zkoušku k dispozici i ty nejpokročilejší funkce Meet, pak se možnosti znovu upraví podle druhu Google účtu. 

Cisco Webex Meeting

Bezplatná verze nabízí např. 50minutovou konferenci pro 100 osob, klasické napojení na kalendář, sdílení obrazovky a dokumentů nebo vytváření hlasování během hovoru. Kladem je vysoká kvalita videa a pro někoho i fakt, že se hodí také na webináře. Musíte se však registrovat a program si nainstalovat. Pokročilé funkce i zvýšené zabezpečení získáte v placených plánech. Značnou nevýhodou však je vyšší cena, kvůli níž po tomto nástroji sáhnou spíš větší firmy. 

Light řešení pro pár kolegů 

Malé podniky o několika zaměstnancích, které neplánují velký růst, ale nemusí sahat hned tak vysoko, jako je speciální aplikace. Pro svou interakci zpočátku využijete třeba FaceTime, WhatsApp, Messenger nebo novinku Facebooku, Místnosti. Pokud vám tedy nevadí napojení na Facebook s jeho věčnými potížemi ohledně ochrany soukromí. 

Malým, ale sympatickým softwarem je také norský Whereby. Nemusíte si nic instalovat, prostě si v prohlížeči vytvoříte místnost a komunikujete. Počet účastníků je výrazně omezený (4-50 podle využívaného režimu), ale pokud je vás ve firmě jen pár, může vám stačit.  

Zvolit si tu pravou aplikaci pro videokonference není snadné. Natožpak se proklikat nabídkami a vše si instalovat a zprovoznit. Nechte si pomoci od našich specialistů, pro něž je správa IT denním chlebem. Pro více informací nás kontaktujte.