Přestože v Microsoftu tvrdili, že další krabicovou verzi kancelářského balíku Office už připravovat nechtějí, nakonec to vypadá, že bude. I když se zatím neví, kdy a za kolik. Co už se o nové verzi naopak ví a pro koho je jednorázový nákup vhodný? 

Trendem posledních let je poskytovat software jako službu za předplatné. To znamená, že nekupujete za jednorázovou vyšší cenu hotový produkt s licencí, který si napevno naistalujete na počítač, ale platíte pravidelné měsíční nebo roční předplatné. Takový software je pak obvykle dostupný online. 

Předplatné má své výhody 

1. Měsíční nebo roční částka je mnohem menší, takže lépe řídíte své průběžné výdaje. 

2. Software je obvykle automaticky aktualizovaný, a to nejen z pohledu funkcí, ale především kybernetické bezpečnosti. 

3. Data jsou také automaticky zálohovaná

4. V případě Microsoft 365 získáváte přístup k technické podpoře

5. A k tomu i mnoho doplňkových aplikací, například cloudové úložiště OneDrive, e-mailová schránka s kalendářem Outlook, komunikační nástroj Microsoft Teams a další pomůcky pro efektivní spolupráci. Od Planneru pro řízení projektů, přes poznámkový blok OneNote, seznam úkolů ToDo, sdílenou knihovnu SharePoint, až po formuláře a dotazníky Forms či různé nástroje automatizace (Power Automate, Power BI), time managementu (Insights) a kreativní spolupráce na dálku (Whiteboard). K dispozici je už také nejnovější AI aplikace Copilot pro Microsoft 365.

Proč jednorázové řešení? 

Zakoupení licence jednou provždy se hodí pro ty uživatele, kteří nechtějí pravidelně platit předplatné, ale raději vynaloží jednorázovou částku. Pokud jde o funkce, někdy opravdu stačí light řešení, když jich většinu nevyužíváte a pracujete například jen s e-mailem, Wordem a Excelem.   

I když Microsoft preferuje cloudovou variantu svojí služby, vyhověl volání zákazníků a rozhodl se novou verzi jednorázového řešení také nabídnout. 

Co přinese Office 2024 

Zatím toho není moc známo. Microsoft pouze nepřímo potvrdil vývoj nové verze jednorázové sady nástrojů. První dohady o jejím vzhledu a obsahu jsou zatím neoficiální a vycházejí z testovací verze. Nevíme, kdy nové Office spatří světlo světa, ani kolik budou stát. 

Odhaduje se, že k základním programům přibudou některé užitečné vlastnosti, jako je spolupráce v reálném čase či některé projevy umělé inteligence a strojového učení. Součástí bude přístup k novému Outlooku a Teamsům. Možná tam Redmond zařadí i aplikace Publisher, Visio nebo Project, ale to je zatím jen na úrovni spekulací. Naopak největší novinka Microsoftu Copilot zřejmě nebude součástí balíčku

Vzhled zůstane podle uniklých screenshotů hodně podobný, jen s menšími designovými modernizacemi. Ovládání by mělo být ještě o něco intuitivnější, pokud je to vůbec možné, a také snad nabídne ergonomičtěji a logičtěji rozložené ovládací prvky.

Office 2024

Proslýchá se, že nové Office by měly být k dispozici někdy ke konci letošního roku a řeší se i jejich možné provázání s vydáním nové verze operačního systému Windows 12. Oficiální podpora současné verze kancelářského balíku, Office 2021, každopádně končí v říjnu 2026, takže do té doby musí být jasno.  

Sjednoťte pracovní nástroje ve své firmě. S přechodem na Microsoft 365, změnou licenčního plánu nebo nákupem Office 2021 a po vydání i Office 2024 vám pomohou naši vyškolení Microsoft specialisté. Stačí nás jen kontaktovat.