Přestože Microsoft dlouhodobě podporuje předplatitelskou verzi svých kancelářských programů Microsoft 365, stále nabízí i možnost jednorázového nákupu licence na balík Office. A protože letos má vyjít nová verze, zamysleli jsme se nad výhodami obou řešení. 

Kancelářské aplikace Microsoftu patří mezi nejznámější software tohoto druhu. Sám výrobce preferuje verzi s ročním předplatným, největší výhodou sady Microsoft 365 je cloudové úložiště a dostupnost odkudkoliv. 

Letos by se ale měla na trhu objevit také nová verze pro ty, kdo si raději kancelářské programy zaplatí jednorázově a jednou provždy. Plánovaná je na druhou půlku roku. Ať už vyjde jako Office 2021 nebo Office 2022, bude v licencích pro studenty, soukromé i podnikatelské využití. Vedle toho bude k dispozici také firemní Office LTSC.  

Jednotlivce Microsoft už předem potěšil tím, že by měla zůstat zachovaná stejná cena, jako u aktuální verze 2019, firmy si asi o 10 % připlatí. Nový Office bude k dispozici pro Windows i macOS. Novinkou je tmavý režim a celkově lepší přístupnost pro uživatele se smyslovým omezením, do balíku by se měla přidat i stále rozšířenější komunikační platforma Microsoft Teams. Malou mrzutostí se může zdát jen zkrácení podpory ze 7 na 5 let. 

Expresní porovnání obou řešení

OfficeMicrosoft 365
Platbajednorázováopakovaná
Aplikace Office
Aktualizace funkcí
Instalace na více počítačů
Online úložiště

Proč si koupit jednorázové Office 

Ačkoliv vše se postupně přelévá do onlinu, stále se najde dost lidí, kteří upřednostňují klasický Office. Ať už je to tím, že cloud nepotřebují, nevěří mu nebo odmítají formu každoročního předplatného. 

Jaké jsou výhody jednorázové licence: 

  • Zaplatíte jednou provždy. Pokud nebudete chtít upgradovat na novou verzi, již nikdy nemusíte vynakládat další částky.  
  • Je to light řešení. Office balík má méně funkcí než Microsoft 365, nemusíte se tak zatěžovat s aplikacemi, které nevyužijete. 

Office je tedy vhodný, pokud se většina vašeho podnikání odehrává offline, takže pokročilé programy a pravidelné vylepšování funkcí zkrátka nepotřebujete. 

Pokud patříte mezi zájemce o jednorázový nákup Office balíku do své firmy, ať ve verzi 2019 nebo si počkáte na Office 2021, spojte se s našimi specialisty. 

Proč se přesunout do cloudu s Microsoft 365 

Oproti tomu Microsoft 365 bude vhodnější pro podnikatele a firmy, kde je práce s kancelářskými programy na denním pořádku, kde týmy potřebují být online, komunikovat a spolupracovat, kde zaměstnanci mohou pracovat i na home office nebo sídlí na více pobočkách. 

Jaké jsou výhody řešení v rámci předplatného: 

  • Cloudové úložiště OneDrive zajistí dostupnost dat vždy a všude. V kanceláři i na home office, ve dne i v noci. Od letošního jara je navíc dostupné i ve 64bitové verzi, která usnadní práci s velkými nebo početnými soubory 
  • Data jsou tak současně zálohovaná, což poslouží i jako ochrana před kybernetickými vyděrači. V případě napadení počítačů ransomwarem se ke svým datům dostanete jednoduše z jiného stroje. 
  • Microsoft 365 obsahuje více aplikací, které zjednodušují soukromou i pracovní komunikaci, plánování a kooperaci v rámci týmu či rodiny. Celý ekosystém je účinně propojen, což výrazně šetří čas. 
  • Máte k dispozici průběžnou technickou podporu
  • Plusem pro firmy je, že všichni mají stejnou verzi softwaru. Nestane se, že některým zaměstnancům budou chybět novější funkce, všichni jsou vzájemně kompatibilní. 
  • Automatické aktualizace jsou dalším krokem ke kybernetické bezpečnosti
  • Výhodou cloudového systému je také flexibilita. Lépe umí zareagovat na růst firmy či náhlé zvýšení zátěže, bez dalších nákladů. 

Ještě nepoužíváte Microsoft 365? Chcete postupně přejít na cloudové řešení z lokálního? Nebo se přesouváte od jiného poskytovatele cloudových služeb? Se vším vám dokážeme poradit. Ozvěte se nám.