Cloudové úložiště OneDrive od Microsoftu přináší od léta průběžně celou řadu novinek, které mají usnadnit týmovou spolupráci na dálku, zvýšit produktivitu i bezpečnost a zlepšit orientaci v uložených dokumentech. Tady jsou některé z nich. 

Letošní rok je bez diskuse přelomový v tom, že výrazně změnil pohled na pracovní zvyklosti. Mnoho firem přechází ve velkém na home office a spolupráce týmů na dálku je tak stále rozšířenější.  

S tím jde ovšem ruku v ruce potřeba být pružně ve spojení s kolegy a mít snadný přístup ke sdíleným složkám a souborům. A právě tímto směrem jsou zaměřeny inovace OneDrivu od Microsoftu, které se objevují postupně v druhé půli roku.  

Přehledně a pohodlně 

Také se vám stává, že nemůžete dohledat složku, kterou vám nasdílel kolega a která obsahuje důležité podklady pro vaši práci? Zkušenosti ukazují, že takovým marným pátráním zabijeme spoustu pracovního času a produktivita klesá – úkoly je pak nutno dodělávat např. na úkor času s rodinou. Chcete-li pracovní čas využít naplno, jistě uvítáte novou funkci, která umožní přidat zástupce sdílené složky do vašich souborů

Do konce září by se měla objevit u všech uživatelů OneDrive pro firmy. Její využití je jednoduché. V horní liště, kde se nyní nachází např. tlačítko „Nové“, se při výběru některé sdílené složky objeví volba Přidat zástupce do Mých souborů (Add shortcut to My files). 

Přidání sdíleného souboru do vlastních souborů na Microsoft OneDrive.
Microsoft.com

Složku pak snadno naleznete a budete s ní moci plnohodnotně pracovat, jako by byla vaše.  

Uživatelské pohodlí zvyšuje také možnost nastavení Tmavého režimu, který šetří vaše oči i spotřebu energie.  

Přesuň a (stále) sdílej 

Z dalších novinek zlepšujících práci v cloudu, bude patřit možnost zvolit si, aby při přesouvání souboru v rámci složek zůstal zachován přístup kolegům, kterým jste ho už dříve nasdíleli, takže nebudete muset posílat nový odkaz s novým umístěním.  

Už žádné zbytečné notifikace 

Obtěžují vás v soustředěné práci oznámení, kdykoliv někdo z kolegů přidá komentář k vašemu společnému souboru? Notifikace si můžete vypnout a praktické je, že toto omezení se vztáhne jen na daný dokument, takže se nemusíte bát, že u jiného souboru by vám komentář utekl.  

Velké soubory  

OneDrive také nyní nově umožňuje nahrávat až 100GB soubory, což se hodí, pokud sdílíte různá média, 3D grafiku apod. 

Lepší propojení přes MS Teams 

Komunikaci v reálném čase, sdílení, videohovory a další užitečné věci pro snadné fungování týmů zajišťuje Microsoft Teams. Pokud pracujete na dálku a používáte balík aplikací od Microsoftu, tak se bez něj neobejdete. Nyní zde můžete ještě snadněji přidat odkaz na sdílený dokument stejně jako v Outlooku a také určit, kdo k němu bude mít přístup.   

Přidání sdíleného dokumentu do konverzace v Microsoft Teams.
Microsoft.com

Zvýšení bezpečnosti 

Sdílení souborů je praktické, ale může se stát jednou z cest ohrožení bezpečnosti. Proto Microsoft posiluje bezpečnostní opatření, od lepšího přehledu pro administrátory, přes možnost nastavení expirace přístupu pro osoby mimo společnost, vícefaktorové ověření nebo jednorázová hesla pro přístup k souborům. 


Chcete mít vždy čerstvý přehled o novinkách v oblasti Microsoft 365 nebo Microsoft Surface? Sledujte pravidelně náš blog, kde se nejen tomuto tématu věnujeme. 

Chcete si do firmy pořídit MS 365, nové hardware vybavení nebo rovnou na někoho přehodit celou správu vašeho IT? Neváhejte nám napsat nebo zavolat, to vše máme v malíčku!