Oblíbená rodina hybridních zařízení Microsoft Surface má dalšího člena, Surface Pro 8. Přináší mnohá vylepšení a naplno využívá nové Windows 11. 

Pokud jde o design, je tu v podobě Pro 8 první výraznější změna od 4. generace tohoto tabletu. Fanoušci uvítali dlouho očekávaný elegantnější vzhled. Užší rámečky zajistily při stejných rozměrech větší dotykový displej, který má také lepší rozlišení (2880 × 1920 pixelů) a dvojnásobnou obnovovací frekvenci (až 120 Hz). Příjemný uživatelský dojem z displeje vyvolává práce s barvami – jas i barevnost se totiž přizpůsobují okolnímu světlu. Šetříte tak oči a máte šanci na lepší soustředění při práci.   

Pro osmičku vyrobili v platinové a černé barvě, na hliníkovém těle nemůže chybět již tradiční praktický stojánek. Pro videohovory jsou k dispozici stereo reproduktory s certifikací Dolby Atmos. Přední i zadní fotoaparát zaručuje dobré výsledky i za zhoršených světelných podmínek. Součástí je kamera pro funkci přihlašování obličejem Windows Hello

Ta je dokladem celkového zvýšeného důrazu na bezpečnost, vybavení v tomto směru plně odpovídá požadavkům nového operačního systému Windows 11. Právě pro něj byl koneckonců Surface Pro 8 už designován. Mnoho vlastností tohoto OS tak můžete s tímto tabletem naplno docenit.  

Rychlík s dobrou výdrží 

Vítanou novinkou Surface Pro 8 jsou dva porty USB-C, u Surface poprvé s rozhraním USB 4.0/Thunderbolt 4, takže snadno připojíte několik monitorů, externí pevný disk nebo grafickou kartu a protivná zdržení workflow jsou minulostí. K nerušené práci a multitaskingu přispívají nejnovější procesory Intel 11. generace s certifikací EVO. Díky tomu Microsoft slibuje zvýšení výkonu o 46 %.  

Technické parametry: dotykový displej 13” | RAM 8/16/32 GB | vyměnitelné úložiště 128/256/512 GB nebo 1 TB | hmotnost od 891 g | výkon o 46 % větší | grafický výkon o 75 % větší  

Pracujete na cestách nebo v terénu? Potěší vás velká výdrž baterie – za běžného provozu se můžete své práci nebo zábavě věnovat až 16 hodin. A když šťáva dochází, využijete rychlé nabíjení a za hodinku máte z 80 % nabito.  

Pozor: při výběru konfigurace se dobře zamyslete, kolik paměti na svá data potřebujete. Úložiště se totiž nedá rozšířit paměťovou kartou. Lze ho však na rozdíl od některých jiných modelů vyměnit za větší.  

Jako tužkou na papír 

Používáte k tabletu stylus pero a klávesnici? Pak se připravte na změny. Nová, příjemně ergonomická klávesnice je nyní stejná jako pro Surface Pro X, zato původní klávesnici bohužel k novému Surface Pro 8 už nepřipojíte.   

Nové je i ploché stylus pero Surface Slim Pen 2. Komu vyhovovalo magnetické přichycení k tělu tabletu, bude si muset zvyknout na nový způsob. Nyní se ukládá v prostoru klávesnice, což může znamenat pohyb navíc, nicméně zase se rovnou nabíjí. Stylus umí vyvolat lehké vibrace k navození tzv. haptické odezvy

K čemu je haptická odezva? Je to reakce zařízení na druh a sílu doteku, uživatele zase zpětně jemnými vibracemi informuje o provedení příkazu. Zvyšuje uživatelský komfort a konkrétně u pera přibližuje zkušenost psaní tužkou na papír. Cílené pokusy, ale i osobní zkušenost potvrzují, že psaní na papír zvyšuje oproti cvakání do počítače kreativitu. Takže pokud trpíte na tvůrčí bloky, tento stylus může být vaším řešením. 

Microsoft Surface Pro 8

Pero a klávesnici si k Surface Pro 8 musíte dokoupit samostatně. Určitě tím však povýšíte využití tohoto stroje na maximum. Díky propojení s kancelářskou sadou Microsoft 365 se vám kupa věcí usnadní. Perem můžete například vyplňovat tabulky v Excelu, zapisovat si poznámky ve Wordu nebo OneNotu či pracovat s tabulemi během hovoru v Teamsech. Zkrátka tento styl je ideální pro fungování v terénu, na cestách i v kanceláří. 

Chcete zakoupit Microsoft Surface Pro 8 nebo jiné zařízení z této rodiny? Navštivte e-shop XEVOS Store. Potřebujete vybavení do firmy ve větším rozsahu, včetně poradenství na míru, zaškolení personálu, případně dalších služeb? Kontaktujte naše specialisty.