Napjatě očekávané Windows 11 jsou již přes dva měsíce realitou. Potvrdily se původní informace o vyšších hardwarových požadavcích i to, že ne každý k nim bude mít přístup okamžitě. Máte otázky k přechodu na Windows 11? My přinášíme odpovědi, symbolicky na 11 z nich. 

Stejně jako Desítky, také Windows 11 nabízí Microsoft svým dosavadním zákazníkům jako upgrade zdarma, a stejně jako u předchozího OS bude chvíli trvat, než se nabídka dostane ke všem. Přechod na ně není zatím nezbytný a se stávajícím vybavením na ně ani nedosáhne každý. Kvůli technickým požadavkům budou muset někteří zájemci pořídit i nový hardware, což ale v případech skutečně archaického vybavení asi není úplně na škodu. 

Přečtěte si, proč byste měli nové Windowsy chtít, jak je získat a jak zjistit, jestli je na svůj počítač vůbec můžete nainstalovat.

Co přináší nové Windows 11 

1) Od kdy je nový operační systém dostupný?  

Od 5. 10. 2021. 

2) Jaké přináší novinky?  

Slibuje vyšší rychlost a výkon, stabilitu a dostupnost i pro uživatele se zdravotním a smyslovým omezením. 

Má přinést lepší synchronizaci cloudového úložiště a snadnější multitasking (byla posílena synchronizace mezi zařízeními, přepínání virtuálních ploch, přibyly různé vychytávky pro práci s více monitory jako např. zapamatování rozvržení oken i při odpojení a následném příštím připojení druhého monitoru). Workflow mají usnadnit vylepšené widgety a nástroje pro uspořádání prvků na obrazovce, komunikaci zase integrované MS Teams s ikonou přímo na hlavním panelu.

Na první pohled zaujme nový moderní design postavený na eleganci, stylové jednotě a čistotě. Někoho může zarazit poměrně velká změna nabídky Start, včetně jejího přesunu doprostřed spodní lišty, namísto dosavadního, notoricky zažitého, levého dolního rohu.  

Odpovědi na 11 otázek o Windows 11.
Zdroj: Microsoft

Velkým tématem je posílená bezpečnost už v oblasti hardware, s níž se pojí také větší technické požadavky na počítače, vyústěním dlouhodobé snahy Microsoftu je odstranění hesel

3) Kolik stojí?  

Pro stávající uživatele Windows 10 je zdarma.   

O přechodu na Windows 11  

4) Jak Windows 11 získám? 

Uživatelům Windows 10 na počítačích, které vyhoví stanoveným minimálním požadavkům, se upgrade na Jedenáctky nabídne automaticky, a to zdarma. Je zde možnost manuální instalace i na nepodporovaných strojích, což ale nemůžeme doporučit. 

5) Zatím nevidím možnost upgradu, co mám dělat?  

Počkat. Upgrady budou probíhat postupně ve vlnách, celý proces bude trvat po dobu několika měsíců, odhaduje se, že až do poloviny roku 2022.  

6) Musím si Windows 11 nainstalovat? A je třeba to udělat hned?  

Naopak, doporučuje se počkat, až se odstraní hlavní chyby a nedostatky. Jen za první měsíc fungování W11 vydal Microsoft opravy už dvakrát.  

7) Můžu nadále používat Windows 10?  

Ano. Konec podpory poslední verze tohoto operačního systému je naplánován až na 14. října 2025. 

8) Můžu se vrátit z Windows 11 na Windows 10?  

Ano, ale pouze do 10 dnů po upgradu. Během tohoto zkušební období se můžete snadno vrátit zpět. Po uplynutí 10 dní je to pak možné pouze přeinstalací. 

9) Chci Windows 11 v celé firmě najednou, kdo mi s tím pomůže?  

Obraťte se na naše specialisty

Technické požadavky 

10) Jaké jsou minimální požadavky na hardware?  

  • Procesor: min. 1GHz se 2 či více jádry a podporou 64bitové architektury nebo System on a Chip.
  • Operační paměť RAM: min. 4 GB.  
  • Úložiště: nejméně 64 GB.  
  • Grafika: grafický čip s podporou DirectX 12 a ovladači WDDM 2.0.
  • Z bezpečnostních opatření jsou povinné modul TPM 2.0* a aktivní UEFI Secure Boot. 

*TPM verzi 2.0 lze sice postupem, který oficiálně zveřejnil sám Microsoft, možné obejít, my však doporučujeme toto pravidlo ponechat. A pokud už modul opravdu nutně budete chtít vypnout, raději se do úprav nepouštějte sami, pokud si nejste jisti, že vše zvládnete správně. Neodborný zásah může vést až k nefunkčnímu počítači, což se může nemile dotknout vašeho podnikání. Raději požádejte o nastavení odborníky 

11) Jak zjistím, zda je můj počítač s Windows 11 kompatibilní?  

Nástrojem PC Health Check (Kontrola stavu osobního počítače), který je dostupný na webu Microsoftu. Nebo se nám ozvěte a my vaše vybavení zkontrolujeme, případně navrhneme a zrealizujeme potřebné aktualizace a inovace.