Rychlé, inteligentní, výkonné, revoluční. Asi tak by se daly popsat počítače z nové kategorie Microsoft Copilot+ PC. Zjistěte, co tato řada bude obnášet a v jakých strojích se prozatím s novou technologií můžete potkat. 

První vlaštovky, Surface Pro a Surface Laptop, jsme si už blíž představili. Jaký je ale celý koncept a co s ním výrobce zamýšlí? 

Microsoft se za poslední rok do AI pořádně obul. Umělou inteligenci Copilot postupně včlenil nejen do prohlížeče Edge, vyhledávače Bing, jednotlivých programů z balíku Microsoft 365 a kyberbezpečnostních řešení, ale také do samotných Windows. Bylo jen otázkou času, kdy přijde s hardwarem navrženým pro co nejefektivnější využití umělé inteligence. Přímo v zařízení, offline, bez ukládání dat do cloudu. 

A ten je teď tady. Se zcela novou architekturou systému na platformě ARM, propojující výkonný procesor (CPU) a grafický procesor (GPU) s jednotkou pro zpracování neuronů (NPU) a velkými i malými jazykovými modely (LLM a SLM). 

Výsledkem má být stroj, který je až 20x výkonnější a 100x efektivnější při práci s AI než běžné počítače. Výrobce se na blogu dokonce nebál srovnání s ikonickým MacBookem, a tvrdí, že nové počítače Copilot předčí výkon jablečného notebooku o celých 58 %, a ještě zůstane dostatek kapacity na celodenní provoz. Baterie údajně vydrží 22 hodin sledování videa nebo 15 hodin brouzdání po netu na jediné nabití. 

Na Copilot+ PC má Microsoft přísné požadavky: 

  • ARM procesory Snapdragon 
  • SSD minimálně 256 GB 
  • operační paměť nejméně 16 GB 

Tip: Podívejte se, jak výkonní můžete být s Copilotem. SuperAjťák si práci s AI od Microsoftu vyzkoušel na vlastní kůži.

Ještě skvělejší funkce 

Recall. Funkce, která vám podle Microsoftu poskytne zážitek, jako byste měli fotografickou paměť. Jednoduše vyhledá, co jste dělali, informaci, kterou jste viděli, či dokument, který jste vytvořili a uložili na vašem PC někdy dřív. Bez ohledu na to, v které složce nebo jak hluboko ve vaší mailové schránce se hledaná věc ukrývá. 

Cocreate. Tvorba a editace obrázků ve spolupráci s AI přímo ve Windows. Nové schopnosti díky tomu získá například Malování nebo Fotky. Můžete dokonce kombinovat náčrtky a textové popisky pro co nejpřesnější výsledek. 

Spolupráce s dalšími výrobci. Dobrodružství s Copilotem si můžete užívat i v programech třetích stran, jako jsou například grafické portfolio Adobe, DaVinci Resolve Studio, CapCut, LiquidText, djay Pro atd. 

Překlady a titulky. Přeloží jakékoliv nahrané audio do angličtiny, a to ze 44 jazyků včetně češtiny. Vytvoří anglické titulky, i když jste offline. 

Copilot+ počítače nejen od Microsoftu, ale i u dalších výrobců 

Microsoft a jeho Surface Pro Copilot+ a Surface Laptop Copilot+ nejsou jedinými zástupci nového konceptu. Redmondští se v tomto inovativním úsilí spojili s dalšími renomovanými značkami. Ti teď také nabízejí AI počítače s ARMovou architekturou a Copilotem. Které to jsou? 

  • Dell: Nabídne hned pět modelů napříč portfoliem. Konkrétně XPS 13, Inspiron 14 a 14 Plus, Latitude 7455 a Latitude 5455. 
  • HP: Přináší firemní EliteBook Ultra AI a obnovený OmniBook X AI pro koncové uživatele. 
  • Lenovo: Těšte se na nový model ThinkPad T14s Gen 6 pro firmy a Yoga Slim 7x 14 Gen 9 pro jednotlivce. 
  • Acer: Zatím jde do AI opatrně s jediným modelem, Swift 14 AI. 
  • ASUS: Nabízí také jeden model, konkrétně patnáctipalcový Vivobook S 15. 
  • Samsung: Přinese dvě velikosti Galaxy Book4 Edge s úhlopříčkami 14 nebo 16 palců. 

Potřebujete akcelerovat svoje podnikání s umělou inteligencí? Je na čase inovovat také IT vybavení. XEVOS experti vám doporučí řešení na míru za pro vás nejvýhodnější cenu. Tak se ozvěte.