Americká technologická superstar představila další novinky ve své hardwarové rodině Surface. Speciální verze hybridního zařízení Surface Pro a notebooku Laptop by měly být pro ČR dostupné v září, ale už teď si na ně můžeme dělat zálusk. 

Zatím poslední edice těchto dvou zařízení přišly na svět před pár měsíci. Obě mají uvnitř procesory Intel a jsou už připraveny na umělou inteligenci. Přečtěte si, co všecko umí. 

Teď však přichází zbrusu nová linie, která má AI Copilot už přímo v názvu. Podívejme se, co nové Surfacy Copilot+ PC nabídnou. 

Microsoft Surface Pro Copilot+ PC 

Hybridní zařízení, které můžete využít jako tablet i malý kapesní notebook s plnohodnotným operačním systémem Windows 11, má čipset Snapdragon X Plus nebo Elite, Ram od 16 GB a SSD úložiště od 256 GB. Displej o velikosti 13″ je v základním provedení ve variantě LED, ale dražší kousek seženete s OLED verzí. 

Microsoft Surface Pro Copilot+ PC

Věděli jste? Podle výrobce je nové Pro o 90 % rychlejší než Pro 9. Nejmodernější procesory zvládnou 45 bilionů operací za vteřinu, což je naprosto nepředstavitelná hodnota. A díky tomu jsou perfektně přizpůsobené na AI. 

Komunikaci usnadňuje kamera s AI funkcemi Windows Studio Effects – sada nástrojů, které zajišťují ten nejlepší zvuk, obraz či prakticky skutečný oční kontakt. K zařízení si můžete pořídit klávesnici Surface Pro Flex Keyboard. Je lehká, příjemná, tichá a má velký touchpad s haptickou odezvou. 

Počítač má důkladné zabezpečení, prostředí pro aplikace k profesionální práci a využívá veškerých možností umělé inteligence. V nabídce je například snadná orientace v dokumentech a zprávách, překlady hovorů v reálném čase, nástroje ke kreativní tvorbě či roztřídění ručně psaných poznámek. Jen pozor, některé z funkcí jsou dostupné zatím pouze pro základní jazyky angličtinu, čínštinu, francouzštinu, němčinu, japonštinu a španělštinu.  

Technické parametry
ProcesorSnapdragon X Plus nebo Snapdragon X Elite
NPUQualcomm Hexagon 45 TOPS
Obrazovka13″ LCD nebo OLED
Rozlišení2880 x 1920
Hmotnost895 g
RAM16 nebo 32 GB
SSD úložiště256 GB, 512 GB nebo 1 TB
Výdrž baterieaž 10 h aktivního prohlížení webu

Microsoft Surface Laptop Copilot+ PC 

Notebook přichází opět ve dvou velikostech, 13,8″ a 15″. S velkým výkonem a skvělou výdrží je předurčen, aby vám pomohl zvládat obrovské objemy práce jakoby nic. 

Microsoft Surface Laptop Copilot+ PC

Zjednodušená charakteristika tohoto notebooku by zněla: chytrý, rychlý a tenký. I on má procesory Snapdragon X Elite nebo Plus, RAM až 32 GB a úložiště SSD až 1 TB. Dotyková obrazovka se pyšní vysokým maximálním jasem až 600 nitů. Notebook oslní výdrží až 22 hodin při promítání videa a nabitím na 80 % během hodinky, příjemnou a tichou klávesnicí s klávesou Copilot, přesným touchpadem s haptickou odezvou a spoustou portů, takže napojíte až čtyři monitory

Stroj je tenoučký, elegantní a s hmotností něco přes kilo (menší) a kilo a půl (větší model) lehký a snadno přenosný. Je skvělý pro videokonference, protože má nejpokročilejší audiosystém a kameru s AI funkcemi. Ty se postarají například o správné osvětlení nebo zaostření na obličej či zachování očního kontaktu. 

Nedílnou součástí jsou pak široké možnosti zabezpečení a nezbytné nástroje umělé inteligence, jaké nabízí i výše uvedený hybrid Pro. 

Technické parametry 13,8″:
Procesor:Snapdragon X Plus nebo Snapdragon X Elite
NPUQualcomm Hexagon 45 TOPS
Dotyková obrazovka13,8″
Rozlišení2304 x 1536
Obnovovací frekvence120 Hz
Hmotnost1,34 kg
RAM16 nebo 32 GB
SSD úložiště256 GB, 512 GB nebo 1 TB
připojeníWi-Fi 7, Bluetooth Wireless 5.4
OSWindows 11

Technické parametry 15″:
ProcesorSnapdragon X Elite
NPUQualcomm Hexagon 45 TOPS
Dotyková obrazovka15″
Rozlišení2496 x 1664
Obnovovací frekvence120 Hz
Hmotnost1,66 kg
RAM16 nebo 32 GB
SSD úložiště256 GB, 512 GB nebo 1 TB
OSWindows 11

Ve jménu bezpečnosti, udržitelnosti a umělé inteligence 

Obě představené novinky, jak už jsme uvedli, patří mezi první vlaštovky inovativního konceptu Copilot+ PC. Což jsou zařízení navržená již s ohledem na využití umělé inteligence, kterou do svého fungování naplno zapojují.  

Kromě výkonu, umělé inteligence a celkového vylepšování svých produktů se Microsoft dlouhodobě zaměřuje také na vysokou úroveň bezpečnosti. A ta tak nechybí ani těmto kouskům.  

A nezapomíná ani na udržitelnost. Přístroje jsou ze 67-72 % z recyklovaných materiálů, přičemž hliník a vzácné kovy pocházejí výhradně z recyklace. Umožňuje také snadné opravy, aby se předešlo plýtvání. A nezávislá certifikace Energy Star potvrzuje maximálně úsporný provoz. 

Pokud chcete otevřít dveře do budoucnosti a pracovat s těmi nejlepšími zařízeními pro umělou inteligenci, neváhejte nám dát do nejdříve vědět. Novinky pro vás zajistíme hned, jak budou pro náš trh dostupné, a také poradíme ohledně dalšího vhodného vybavení.