Redmondský obr nezahálí a umělé inteligenci se věnuje naplno. V březnu představil první dva počítače ze své skupiny Surface, které umí nativně pracovat s AI. Zatím je určili jen pro firemní klientelu. 

Ukázal je v prezentaci nazvané příznačně „New Era of Work“. Novou éru pomůžou odstartovat zbrusu nové procesory od Intelu. Ty už jsou stavěné přímo na práci s umělou inteligencí. Vše by tedy mělo šlapat ještě líp a hladčeji než doteď. 

První krok udělali v Microsoftu vůči uživatelům firemním s těmito dvěma modely. V květnu by pak měly přijít AI stroje pro soukromé uživatele. 

Firemní Surface Pro 10 a Laptop 6 nijak nepřekvapí svým designem a konstrukcí. Jednoduše řečeno, jsou prakticky stejné jako jejich předchůdci. Tady se Microsoft zcela zjevně drží osvědčeného (a pravdivého) hesla „neměň, co funguje“. To podstatné se skrývá uvnitř. 

Surface Pro 10 

Microsoft Surface Pro 10

Zařízení Surface Pro vynikají přenosností a univerzálním využitím. Poslouží jako tablet, obrazovka nebo malý počítač. Ideální pro zaměstnance, kteří vyrážejí do terénu nebo za prací hodně cestují, ale přitom potřebují výkonné a spolehlivé zařízení. 

Surface Pro 10 v sobě má čip Intel Core Ultra s neurální jednotkou pro akceleraci zpracovávání dat umělou inteligencí. Podle výrobce by s tímto čipem měl být výkon až o 53 % vyšší oproti předchozímu modelu a šitý na míru procesům umělé inteligence. 

RAM má až 64 GB, úložiště až 1 TB. Inovovaný je také displej, který nabízí lepší kontrast a až o 33 % vyšší jas a navíc dostal antireflexní úpravu. Vylepšenou kameru obohatily chytré funkce, nechybí NFC čtečka pro firemní bezkontaktní karty k bezpečnějšímu přihlašování. 

Samozřejmostí je operační systém Windows 11 Pro, asistent Copilot pro Windows, neprůstřelná ochrana dat, minimální hmotnost nebo baterie, která vydrží až 19 hodin běžného provozu. 

Jedna vzhledová změna tu ale vlastně je. Přídavná klávesnice, kterou si můžete k tabletu dokoupit, už má tlačítko Copilot. Spuštění AI asistenta snad ani nemůže být jednodušší. 

Technické parametry: procesor Intel Core Ultra 5 135U nebo Intel Core Ultra 7 165U, NPU Intel AI Boost | dotyková obrazovka 13″ | rozlišení 2880 x 1920 | hmotnost 879 g | SSD úložiště 256 GB, 512 GB nebo 1 TB | 2x USB-C s rozhraním USB 4/Thunderbolt 4, 1x Surface Connect, 1x Surface Pro Keyboard | Wi-Fi 6E s kompatibilitou 802.11ax, Bluetooth 5.3 

Surface Laptop 6 

Microsoft Surface Laptop 6

Tradiční notebook s AI funkcemi a Copilotem slibuje nakopnout produktivitu, kreativitu a hlavně efektivitu. Díky procesoru Intel Core Ultra (série H) bude dvakrát rychlejší než Surface Laptop 5. 

Vyrábí se ve dvou velikostech, a to 13,5 nebo 15 palců, displej je dotykový a také antireflexní s podporou adaptivního přizpůsobení barev. 

RAM je až 64 GB, SSD až 1 TB. Baterie vydrží až 19 hodin běžné práce a podporuje rychlonabíjení. Ani tady nechybí vylepšená kamera s AI schopnostmi či výkonný audio systém pro realistické on-line schůzky. 

Surface Laptop 6 má Windows 11 Pro, Windows Hello a Copilot, který spustíte jediným stiskem nové copilotí klávesy. Ta se stala nedílnou součástí podsvícené klávesnice, stavěné tak, aby byla pohodlná, měla dobrou odezvu a navigaci usnadňoval velký touchpad. 

Stejně jako u Surface Pro 10 klade výrobce důraz na prvotřídní zabezpečení, a to na úrovni hardwaru (Secure-core PC, porty zabezpečené proti neautorizovaným USB zařízením, čtečka čipových karet) i softwaru.  

Technické parametry 13,5″: procesor Intel Core Ultra 5 135H nebo Intel Core Ultra 7 165H, NPU Intel AI Boost | rozlišení 2256 x 1504 | hmotnost 1380 g | SSD úložiště 256 GB, 512 GB nebo 1 TB | 1x USB-C s rozhraním USB 4/Thunderbolt 4, 1x USB-A 3.1, 3,5 mm sluchátkový Jack, 1x Surface Connect | výdrž baterie 18,5 h 

Technické parametry 15″: procesor Intel Core Ultra 5 135H nebo Intel Core Ultra 7 165H, NPU Intel AI Boost | rozlišení 2496 x 1664 | hmotnost 1680 g | SSD úložiště 256 GB, 512 GB nebo 1 TB | 2x USB-C s rozhraním USB 4/Thunderbolt 4, 1x USB-A 3.1, 3,5 mm sluchátkový Jack, 1x Surface Connect, čtečka karet | výdrž baterie 19 h 

Udržitelnost: stále lepší a lepší 

Kromě toho u novinek zaznamenáváme opět větší příklon k přístupnosti a udržitelnosti.  

  • Velké procento použitelných materiálů pochází z recyklace.  
  • Snadnější je servis: technici získávají pohodlnější přístup dovnitř počítače, kde je pro ně připraven popis součástek nebo QR kódy, které je odkážou na videa s návody.  

Opravy místo výměny jsou aktuálně žhavým tématem a v XEVOSu jdeme tomuto trendu vstříc, protože nabízíme servisní služby v plném rozsahu.  

Pro objednání, doporučení vhodných zařízení podle typu vašich činností nebo pro další dotazy jsou vám plně k dispozici naši Microsoft experti. Ozvěte se, pomůžeme vám vstoupit do nové pracovní éry.