Hybridní práce je podle průzkumů v současné době pro většinu zaměstnanců tím nejlepším způsobem zapojení. Abyste ale naplno využili všechny její výhody, vyžaduje to pečlivé plánování. Nový nástroj, který usnadní orientaci v tom, kde se kdo nachází, představuje Microsoft Places. 

Po boomu práce na dálku přišel kompromis: hybridní práce, částečně z domova, ale v některé dny z kanceláře. Výhoda je jasná. Lidé ušetří čas jinak utracený na přesuny z místa na místo, můžou se soustředit na své úkoly, ale současně si zachovávají osobní vztahy s kolegy a možnost komunikovat s nimi tváří v tvář. 

Tento způsob uspořádání přináší ale různé organizační výzvy: jak zajistit, aby se lidé v práci opravdu potkávali. Ale zároveň, aby se pak všichni najednou nepřetlačovali například v zasedačce zmíněné v nadpisu. Obzvlášť palčivé je to v kancelářích, kde z důvodu úspory zavedli sdílené stoly. 

Microsoft témata modern workplace a práce na dálku intenzivně řeší, koneckonců jednou z jejich vlajkových nabídek je kancelářská sada Microsoft 365. I proto v první půlce letošního roku oživil ideu aplikace pro plánování, kdo a kde bude pracovat. Poprvé s ní přišel už v roce 2022 a teď je aplikace tady, dostupná v preview verzi. 

Co je Microsoft Places 

Microsoft Places je aplikace, která slovy výrobce od základu mění představu o flexibilní práci. Jejím hlavním úkolem je usnadnit koordinaci doby strávené v kanceláři – propojuje místa, lidi a časy, abyste pobyt v officu naplánovali a využili co nejefektivněji. 

Díky ní teď každý snadno zjistí, kdo bude kdy na firmě, nebo třeba kdy se tam sejde nejvíc kolegů, s nimiž si potřebuje dát osobní meeting. Také pomůže objevit nejvhodnější volné prostory v potřebné velikosti, vybavené požadovanými technologiemi. Informace si Places pozjišťují díky integraci s Outlookem či Teamsy. 

A chybět samozřejmě nesmí ani Copilot. Inteligentní asistent například shrne, kde budou jednotliví členové týmu v požadovanou chvílí, nebo doporučí, kdy byste se měli sejít. Propojení s Copilotem se předpokládá v druhé polovině roku 2024

Další výhodou, kterou ocení hlavně vedení a finanční oddělení, je přehled o využití a obsazení prostor, což lze využít k úsporám energie i celkové optimalizaci chodu kanceláře. 

Co všecko Places umí 

Základem je už zmíněná informace, kde se bude nacházet který kolega. Jsou tady ale i další možnosti. 

Plány lokací: Nastavte si svou polohu na konkrétní den a čas a na kartě nahlížení uvidíte, jestli tam zrovna budou přítomni i vaši kolegové nebo šéf a jaký mají program. Ostatní zase uvidí vaše plány. Změny nemusíte provádět přímo v aplikaci, stačí ve vašem kalendáři v Outlooku nebo v Teamsech. 

Inteligentní návrhy: Po integraci Copilota vám Places s ohledem na plány ostatních členů týmu doporučí, který den byste měli přijít do práce, abyste vyřídili co nejvíc věcí. A pokud se rozhodnete na základě návrhu změnit svůj původní program, Copilot na žádost změny provede. 

Vedení týmů: Máte být v práci, ale nepamatujete si, kde konkrétně, například na které pobočce nebo v jaké kanceláři? Naváděcí karta vám poradí. Uvidíte tam také nastavené týmové priority, které je nutné ten den vyřešit. V rámci této funkce také budou teamleadeři schopni nastavit optimální pracovní vzorce a tempo pro co nejefektivnější proces. 

Vyhledávání a rezervace míst: Pokud potřebujete si rezervovat stůl nebo zasedací místnost, Places vám to umožní. Pomůžou vám najít a navrhnou nejlepší řešení podle vaši požadavků, můžou dokonce nabídnout náhledy místností a popis technologií, kterými dané kanceláře disponují. Lidé z velkých budov ocení i mapu budovy. Případně vám aplikace naplánuje rozvrh místností i pro následující období. 

Kolegové v blízkosti: V podpoře osobních kontaktů jde Microsoft ještě dál. V seznamu lidí, kteří tuto možnost odsouhlasí, uvidíte, kdo z nich se zrovna nachází ve vaší blízkosti. To abyste si nemuseli psát, ale jednoduše těch pár rychlých vět prohodili osobně. Nebo si domluvili společný oběd. 

Chytrá a propojená aplikace již brzy 

Microsoft Places jsou zatím k dispozici v náhledové preview verzi, je tedy zatím třeba počítat s tím, že nemusí být aktivované všechny funkce, mohou mít výpadky nebo později přejít do jiného cenového plánu. Prozatím není připojen Copilot, ten se přidá v druhé půlce roku. 

V ostrém provozu pak Places nebudou jednou z aplikací Microsoft 365, jak by se dalo předpokládat, ale součástí služby Microsoft Teams Premium.  

Nabídnou ovšem také propojení s partnerskými aplikacemi a službami, třeba nástroji na IT požadavky, objednávky jídel a podobně. 

Řekněte ano moderní kanceláři s aplikacemi jako Microsoft 365 a Places a podpořte rozvoj své firmy. Naši experti vám představí ty nejlepší možnosti právě pro vaše potřeby a vybrané nástroje pro vás zajistí. Dejte nám vědět