Rok 2020 přinesl nevídaný rozmach práce z domova a kanceláře osiřely. Po návratu nás ale možná bude čekat překvapení. Firmy zapojí nové technologie pro větší bezpečnost, zajištění hygienického prostředí i usnadnění samotného provozu. Jak může vypadat vaše chytrá kancelář? 

Podle odhadů se objeví trend decentralizace, tedy menších kanceláří v různých částech města, přibudou sdílená pracovní místa, na kterých se budou zaměstnanci a týmy střídat. Vzroste důraz na ekologii a udržitelnost, bezpečnost a zdraví. Ke slovu přicházejí také nové technologie

Technologie pro lepší práci v týmu 

Situace, kdy jsou jednotliví členové týmu na různých místech, podtrhla význam fungující komunikace. Více se využívá chatovací a organizační software, jako například Microsoft Teams nebo Microsoft Planner. Tento způsob je výhodný, i když už všichni sedíte v kanceláři: zajistí jasné a přehledné sdílení úkolů. 

Chcete poradit s nasazením Microsoft technologií do vaší firmy? Kontaktujte nás. 

Automaticky příjemné a zdravé prostředí 

S novým způsobem fungování kanceláří se budou hodit nástroje pro rezervaci parkovacího místa, zasedačky či stolu v kanceláři. Chytrá kancelář ochrání vaše zdraví i mikroklima na pracovišti – aplikace za vás pohlídá teplotu, úroveň osvětlení a další parametry. Technologiím můžete svěřit i monitoring toho, kdo se s kým setkal, měření teploty či hygienický bezdotykový vstup do kanceláře. 

Potřebujete-li vyvinout vlastní aplikaci, rádi vám pomůžeme, jen se s námi spojte

Chytrá kancelář je bezpečná i bezkontaktní 

Stále více musí firmy řešit také bezpečnost, a to jak tu fyzickou, tak i kybernetickou. Užitečným řešením jsou bezpečnostní tokeny v různých podobách. Například jako smart karty nebo USB klíčenky, případně zařízení kombinující NFC i USB technologii. Data z tokenu nelze zpětně vytáhnout a přečíst, mnohé klíče jsou navíc chráněny PINem, heslem nebo například otiskem prstu, takže jsou bezpečné i při fyzické ztrátě nebo krádeži.

Víte, že? První zmínka o kartě určené k placení pochází z utopického románu Edwarda Bellamyho už z roku 1887! První skutečná mikroprocesorová čipová karta pak byla patentována o sto let později, v roce 1978. 

Tokeny bezdotykově otevřou dveře a identifikují zaměstnance při příchodu do práce. Umí prostory fyzicky zabezpečit, a dokonce s nimi odemknete auto.   

Mají také důležitou roli při zabezpečení dat. S kartou či „flashkou“ se přihlásíte do počítače a vašich online účtů, poslouží jako identifikátor pro elektronickou komunikaci ve firmě, s poštou nebo i se státem. Může mít funkci samotného PINu nebo druhého ověření při přihlašování, jako něco, co máte u sebe.

Vše podstatné pod kontrolou 

Princip hardwarového klíče využívá také mojeID, univerzální přihlašovací účet od CZ.NIC, který vám umožní získat např. výpisy z rejstříků státní správy, platit online daně nebo snadno přistupovat do datové schránky.   

Na technologiích založená chytrá kancelář vám tak dá jasný přehled o úředních věcech spojených s vaším podnikáním, takže už nic nezmeškáte. Z hlediska cyber security je plusem i to, že odpadne věčné přihlašování a pamatování spousty (nespolehlivých) hesel.  

Systémy využívající chytré karty umíme navrhnout a realizovat. Pokud cítíte, že moderní technologie jsou budoucností vaší firmy, velmi rádi pro vás tuto inovaci uvedeme v život. Napište nám.