Pokud využíváte přístup k nástrojům Microsoft 365 přes web Office com, možná jste si již povšimli drobné změny. Od listopadu začíná postupně přecházet na nový název Microsoft 365 a novou ikonu. 

Stalo se vám, že jste šli otevřít dokument ze svého OneDrivu přes webovou stránku a obvyklou ikonu červeného obdélníčku značící aplikace Office jste hledali marně? Místo ní tam bylo nějaké nafialovělé kolečko či šestihran? Nedivte se. Aplikace Office se totiž přejmenovala na Microsoft 365 a spolu s tím změnila také ikonu. 

V listopadu se novinka začala aktivovat pro první uživatele webového rozhraní Office com, od ledna se začíná projevovat také u aplikace Office pro Windows a mobilní aplikace Office

Změna navazuje na dřívější krok Microsoftu z roku 2020, kdy cloudovou verzi své kancelářské platformy, zahrnující známé nástroje jako Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Teams, Outlook, úložiště OneDrive a mnohé další, přejmenoval z proslulého Office na Microsoft 365. Původní název zůstal pro jednorázově zakoupené krabicové řešení Office (aktuální Office 2021) a dosud také pro aplikace, které slouží jako vstupní brána k využívání programů z tohoto stále se zdokonalujícího ekosystému. A právě u aplikací se teď mění.  

Co dalšího kromě změny názvu a ikony novinka přinese? 

Novinky v aplikaci Microsoft 365 

S novým názvem a ikonou (která mimochodem odpovídá barevnému ladění Windows 11, všimli jste si?) přichází také nové funkce a možnosti.  

Zaujme především Microsoft Create. Novinka integruje funkce různých stávajících nástrojů, jako je Word, PowerPoint, Excel a další, k tvorbě obsahu. Když přijdete na webovou stránku Create, získáte přístup k velkému množství nejrůznějších šablon a z nich můžete tvořit letáky, pozvánky, instagramové příběhy, příspěvky na sociální sítě, prezentace, plakáty, a dokonce i videa. Veškeré šablony si přizpůsobíte, jak potřebujete. Tabulkové plány se vám otevřou pro úpravu v Excelu, pozvánky ve Wordu, prezentace v PowerPointu, videa v ClipChampu, letáčky v chystaném nástroji Microsoft Designer atd. Create je zatím k dispozici v programu Microsoft Insider, brzy by se ale měl stát součástí nabídky právě v aplikaci Microsoft 365.

Dále se s novou podobou aplikace můžete těšit na: 

  • zobrazení volného místa na disku na úvodní stránce 
  • možnost připnout si nejpoužívanější nástroje, ať je nemusíte hledat  
  • zobrazení druhu vašeho předplatného na úvodní stránce 
  • složka Můj obsah bude nyní dostupná i pro soukromé uživatele 
  • používání štítků pro lepší organizaci a třídění obsahu 

Některé novinky budou zatím dostupné pouze pro zákazníky s placenou verzí Microsoft 365, ale do budoucna není vyloučeno, že se rozšíří i na ty, kteří využívají základní online verzi M365 zdarma.

Co musíte udělat pro aktivaci novinek? 

Když už aplikaci používáte, tak nemusíte udělat vůbec nic. Změny se budou objevovat postupně s aktualizacemi, jak je bude Microsoft uvolňovat pro uživatele. 

Jestliže aplikaci zatím nemáte, stáhněte si ji z obchodu Microsoft Store nebo Google Play a Apple App Store. 

A pokud ve firmě používáte nahodilou směs nástrojů a chcete přejít na ucelené řešení Microsoft 365, napište nám. Se vším poradíme a proces pro vás zrealizujeme.