Svého času nejpopulárnější komunikátor Skype se chystá znovu dobýt ztracené pozice. Pokud i vy jste si potrpěli na pravidelné “skajpky”, tak už brzo na ně můžete navázat. 

Skype patřil mezi první aplikace, které umožňovaly jak chatovou diskusi, tak audio a videohovory. Jeho masovou oblibu ale po asi deseti letech existence začaly dohánět Messenger, WhatsApp, Telegram, Slack, Discord a další. V roce 2013 mu poprvé klesl počet uživatelů. 

Tip: Přečtěte si, které komunikátory jsou bezpečné.  

V době pandemie pak přišel Zoom a Microsoft Teams. Právě Teamsy měly Skype plně nahradit, proto jeho firemní verzi Microsoft v roce 2021 zrušil. I když pro jednotlivce tento nástroj pořád existoval, uživatelů měl pomálu a pozvolna se propadal do zapomnění. V Redmondu se ale nakonec rozhodli tento oblíbený projekt nezahodit a Skype znovu vzkřísit. Nový a lepší. 

Z historie:  

  • Skype vznikl v roce 2003 ve Finsku jako VoIP služba.  
  • V roce 2005 začal umožňovat i videohovory a videokonference. 
  • Ve stejném roce ho koupil eBay. 
  • V roce 2006 má již 100 milionů registrovaných uživatelů. 
  • V témže roce vychází první plná verze i pro zařízení Apple. 
  • V roce 2011 přechází Skype pod Microsoft. 
  • V červenci 2021 byla zrušena služba Skype pro firmy a nahradily ji Microsoft Teams. 

Co přinese nový Skype  

Pořádný upgrade služby Skype Messaging 2.0 oznámili redmondští na blogu. 

Jak název napovídá, nový Skype Messaging se bude profilovat hlavně přes textovou komunikaci. To neznamená, že nevyužijete videocally, ale základem jsou konverzace. Uživatelé dostanou zmodernizovanou grafiku, vše bude přehlednější a dialog usnadní funkce, na které jsme už zvyklí odjinud.  

Bude například možné odpovědět na konkrétní zprávu, přičemž odpovědi budou barevně zvýrazněné. Můžete zkopírovat text vzkazu nebo jednotlivé zprávy přeposílat. Prakticky vypadá možnost si konkrétní zprávu označit záložkou.  

Při sdílení většího množství fotek se obrázky seřadí do alba. Některé přílohy, například ve formátu PDF, uvidíte v náhledu ještě před stažením, což zjednoduší orientaci. A samozřejmě nesmí chybět ani široká paleta emotikonů. 

Podstatně se usnadní taky správa celých konverzací. Budete moci rychle vytvořit odkaz, mazat diskuse, přidávat nebo odebírat konverzace v rámci oblíbených položek.  

Tip: Skype si stáhnete na oficiálních stránkách pro desktop či mobil, je k dispozici pro Windows, Android i Apple. 

Pokud se zajímáte o bezpečnost, tak vězte, že je zde možnost soukromých konverzací, na které se uplatňuje standardní end-to-end šifrování. 

K čemu je Skype v roce 2024, když existují Teams? 

V době, kdy vládu nad komunikací dávno převzaly jiné nástroje, se nabízí otázka, jestli je pro další vůbec prostor.  

  • Ve prospěch Skypu určitě svědčí to, že má dlouhou historii a spoustu fanoušků.  
  • Po updatu doplňuje do své výbavy dnes už standardní funkce a některé i lepší, než třeba Messenger nebo WhatsApp. Má se koneckonců kde inspirovat – jeho větší bratříček MS Teams má spoustu užitečných vlastností. 
  • Nabízí šifrované konverzace, což je zejména ve firemní komunikaci zásadní a nezbytné. A celkově zabezpečení pod taktovkou Microsoft je na velmi dobré úrovni. 
  • Pro někoho může být výhodou, že unikne ze spárů všudypřítomné Mety – sběračky dat. 

Ve srovnání s Microsoft Teams se jedná o službu, řekněme, nízkotučnou. I když pro firemní použití jsou Teamsy stále primární, své využití si za určité konstelace najde i Skype. Je vhodný pro malé týmy, které se potřebují jen operativně domlouvat, aniž by využívaly další funkce. Teamsy jsou totiž hodně propracované a provázané s dalšími aplikacemi Microsoft 365 a umožňují i integraci s aplikacemi třetích stran, jako je Asana, Trello, Evernote, Jira a další.  

Zjednodušeně řečeno: Teamsy jsou pro komplexní spolupráci, zatímco Skype spíš pro okamžitou komunikaci. Každý tak má k dispozici nástroj, který potřebuje. 

Jestli chcete vyladit vaše firemní IT prostředí, sjednotit komunikační kanály, a především postavit do latě bezpečnost, zavolejte nám. Rádi vám doporučíme řešení na míru právě pro vaše potřeby.