Rychlost hraje často v podnikání klíčovou roli. Pružně se domlouvat v rámci týmu rozesetého na různých místech je základem úspěchu. Neměli byste přitom ale rezignovat na soukromí. Které komunikátory jsou bezpečné? 

Pro důležitou komunikaci, sdílení příloh a odkazů je podle nás ideální sada nástrojů Microsoft 365 s jeho vyladěnou paletou možností. E-mailová služba Outlook, sdílení dokumentů uložených na cloudovém úložišti OneDrive či webovém prostoru SharePoint i multifunkční aplikace pro chat a videohovory Microsoft Teams zajišťují hladkou spolupráci a kladou velký důraz na kybernetickou bezpečnost

Pokud chcete konzultaci k Microsoft 365, spojte se s našimi specialisty. Mají vždy aktuální informace o všech novinkách a možnostech Microsoftu pro malé firmy i velké organizace. 

V zájmu rychlosti a kompatibility s druhou stranou je však někdy třeba sáhnout po jiné možnosti. I v tomto případě doporučujeme bezpečnost nepouštět ze zřetele. Jak jsou na tom nejznámější komunikační aplikace s ochranou soukromí? 

End-to-end šifrování jako základ 

Dnešní doba nabízí již tolik možností, že komunikátor bez koncového šifrování byste vůbec neměli zvažovat. Podstatou tohoto šifrování je „rozházení“ textu, obrázků a dalšího obsahu ve vašem vzkazu do nečitelné podoby pro každého, kdo nemá příslušný klíč. Ten je vygenerován jen pro odesílací a přijímací zařízení, proto vy a adresát vzkazu ho normálně vidíte a přečtete, nikdo jiný však vaši komunikaci nedokáže sledovat či ukládat, a to ani samotný provozovatel dané služby.   

Pozor: End-to-end šifrování samo o sobě bezpečnost nezajistí, pokud ponecháváte nechráněná zařízení bez dozoru. Zabezpečte si mobil i aplikaci bezpečným heslem či biometrickými údaji, abyste zvýšili ochranu své komunikace. 

Další užitečné funkce pro bezpečnost a soukromí 

Některé komunikátory umožňují využít při přihlášení biometrické údaje nebo vícefaktorové ověření. Hodí se uzamknutí vybraných konverzací, takže i kdyby se někdo dostal k vašemu nehlídanému odemknutému telefonu, tak citlivé konverzace si nepřečte. 

Jako užitečné se v některých situacích mohou ukázat mizející zprávy, které se po přečtení nebo po uplynutí nastavené doby samy vymažou.  

Samozřejmostí by mělo být základní nastavení soukromí, jako např. kdo může vidět vaši profilovou fotografii či stav aktivity. Některé aplikace zase varují, když si druhá strana udělá screenshot vaší konverzace. 

Za úvahu stojí inkognito klávesnice. Pokud s ji zapnete, nepamatuje si slova, která na ní v konverzaci píšete. Později je pak nikde nenabízí. 

Nejrozšířenější komunikátory a bezpečnost 

Signal

Bývá vyzdvihován jako jeden z nejlepších v oblasti bezpečnosti a ochrany soukromí. Používá vlastní šifrovací protokol vyvinutý open source komunitou. Chrání jak textové vzkazy, tak i hlasové zprávy, hovory a videohovory. Umožňuje nastavit bezpečnostní PIN, mizející vzkazy a inkognito klávesnici.  

Telegram

Pozor, má dvě různé úrovně zabezpečení. Pro jednotlivé a skupinové chaty používá pouze server-to-client šifrování, jentajné chaty mají šifrování end-to-end. Pokud chcete tedy koncové šifrování využívat, musíte si tajný chat u každé konverzace ručně aktivovat. Když to neuděláte, komunikace se ukládá na serveru Telegramu, což je potenciální riziko. Telegram má vlastní metodu šifrování a odborníci se shodují, že by nemusela patřit mezi nejsilnější, i když zatím veškerým pokusům odolává. Má mizející zprávy i možnost zamknout vybrané konverzace

WhatsApp

Je zabezpečen koncovým šifrováním převzatým od Signalu, takže samotná aplikace je bezpečná. Šifrování se vztahuje na textové zprávy v chatu stejně jako videohovory, hlasové hovory či hlasové zprávy. Je možné zapnout zálohování obsahu na Googlu. Správce má podrobnou kontrolu nad skupinovým chatem a každý majitel účtu si může nastavit řadu detailů k soukromí, např. zda může druhá strana vidět, že jste si přečetli zprávu. Obavy vzbuzuje to, že aplikaci vlastní Facebook, který má obecně k soukromí a bezpečnosti svérázný přístup.  

Facebook Messenger

Aplikace je automaticky součástí každého Facebookového účtu, proto má hodně uživatelů. Se zabezpečením i riziky je na tom obdobně jako WhatsApp. Koncové šifrování si musíte zapnout pro každý chat zvlášť aktivací režimu tajné konverzace, potom by mělo fungovat spolehlivě. Právě začátkem roku společnost Meta zveřejnila informaci, že šifrování ještě vylepšila. V režimu tajné konverzace si můžete navolit mizení zpráv. A nově váš partner v chatu uvidí, že jste si pořídili screenshot obrazovky.  

iMessage

Bezpečná aplikacepro iOS. Security a soukromí jsou pro Apple velmi důležité. Ale vypněte si ukládání na iCloudu, který není šifrovaný a na vyžádání může obsah vaší konverzace předat úřadům či policii, stejně tak při hacknutí tohoto úložiště se k vašim zprávám dostane i útočník. Nabízí možnost nastavit, jak dlouho budou zprávy viditelné, ochránit je heslem. Jen vezměte na vědomí, koncové šifrování funguje jen mezi uživateli Apple, zprávy na zařízení s jiným operačním systémem se pošlou jako běžná SMS. 

Viber

Koncové šifrování má již od roku 2016. Šifrovaná je komunikace jednotlivců i skupiny. V konverzacích je barevně odlišeno, jaká je úroveň zabezpečení – šedá barva je pro šifrované chaty, zelená pro šifrované s ověřeným kontaktem, červenou vidíte, když nastane nějaký problém. Ve všech chatech umožňuje odesílat zprávy, které se po přečtení smažou, má možnost zapnout tajné konverzace či zakázat přeposílání zpráv, upozorní na screenshoty. Dá se nastavit, zda ostatní vidí, jestli jste online nebo jste si přečetli vzkaz 

Threema

Velmi bezpečná aplikace. Je možné používat ji zcela anonymně bez uvedení jména, pouze pod jedinečným ID. Lze však napojit také na e-mail adresu nebo telefonní číslo, potom již anonymní pochopitelně není. Zprávy se nikde neukládají. U tajných konverzací si můžete zapnout PIN pro odemčení. Nevýhodou oproti zde uvedeným ostatním aplikacím je, že je placená. Nemá ještě tolik uživatelů, rozšířená je více v německy mluvících zemích. 

Wire

end-to-end šifrování na textové zprávy i videohovory. Jsou zde mizející vzkazy, heslo do aplikace, ověření hovoru, abyste měli jistotu, že jste se spojili se skutečnou osobou. Díky podpoře více účtů umožňuje mít oddělenou pracovní a soukromou komunikaci. Šifrovací protokol vychází ze Signalu a je open source, takže je podroben neustálé veřejné kontrole.