První Patch Tuesday letošního roku přinesl sice velké množství bezpečnostních oprav, ale také způsobil vrásky na čele uživatelům, kteří se pokoušeli využít připojení přes VPN. Komplikace se týkala Windows 10 i Windows 11. Microsoft dal rychle k dispozici opravné aktualizace.

AKTUALIZOVÁNO 20. 1. 2022:

Po instalaci pravidelných úterních updatů, zaměřených z velké části na odstranění různých zranitelností a zvýšení bezpečnosti, bylo u některých uživatelů nemožné využít VPN. Při snaze o připojení se na obrazovce objevilo chybové hlášení a pokus skončil neúspěchem.


Opravné aktualizace

V Redmondu na vzniklé problémy zareagovali obratem a už 17. ledna vydali mimořádné opravné aktualizace. Dostupné jsou přes Windows Update, tzn. v Nastavení Windows pod záložkou Aktualizace a zabezpečení.

Rychlá náprava byla na místě. Pokud má firma pracovníky z větší části na home office a k propojení využívají právě VPN, mohly komplikace s připojením to do doby, než bude problém odstraněn, pořádně nabourat produktivitu a způsobit i finanční ztráty. 

Než se vše napravilo, bylo pouze jediné řešení – příslušný update odložit nebo odinstalovat.

Jak problém napravit nebo mu předejít 

Do vydání opravných aktualizací bylo k dispozici to nejjednodušší obecné řešení a prevence. Které ovšem uživatele vždy staví před dilema: bezpečnost, nebo funkce?   

Pokud připojení přes VPN potřebujete a rozhodnete se, že to pro tuto chvíli risknete bez bezpečnostních oprav, aktualizaci zatím odložte, pakliže vám to systém a nastavení organizace umožňují. Jestli už se stalo a komplikacím s připojením aktuálně čelíte, budete muset závadný update odstranit.    

Jak na to: Otevřete Ovládací panely. Zde vyberte možnost Programy a v nabídce zvolte, že chcete zobrazit Nainstalované aktualizace. Tam už je možnost vybrané updaty zvrátit, a tak nemilou vadu napravit. Konkrétně se jedná o updaty označené KB5009566 (pro Windows 11) nebo KB5009543 (pro Windows 10). 

Je fajn, že Microsoft promptně zareagoval a vydal opravu tohoto nezamýšleného vedlejšího efektu posledních aktualizací, aby bylo bezpečnosti i funkčnosti opět učiněno zadost. 


V případě, že se s IT problémy ve vaší firmě potýkáte pravidelně, najměte si externí specialisty, kteří se o vaše IT budou starat. Outsourcing IT pomůže předejít celé řadě nepříjemností a ušetří finance.