Po rozhodnutí pořídit si cloudové licence od společnosti Microsoft bude každá firma stát před rozhodnutím, jaké vybrat. Článek níže mapuje a srovnává všechny možnosti včetně jejich výhod a správné aplikace.

Hlavní dva balíčky od firmy Microsoft jsou Office 365 a Enterprise Mobility + Security. Jak jsme si vysvětlili v článku o Office 365, Office 365 přináší aplikace jako Word, Excel, PowerPoint nebo OneNote plus služby jako Exchange, SharePoint, Teams, Planner a další. Enterprise Mobility + Security, neboli EM+S, zajišťuje například ochranu dat na vašich zařízeních. Oba balíčky se dají použít a pořídit zvlášť, ale teprve společně dosahují svého hlavního cíle – umožňují pracovat na jakémkoli zařízení odkudkoli s ochranou dat v práci či na cestách.

Není nutné vždy kupovat celé balíčky, ale i kdybyste ve firmě využívali jen pár z vybraných nástrojů, může být výhodnější koupit rovnou celý balík.

Microsoft 365, jak jsme zmínili ve článku o Microsoft 365, je příkladem kompletní nabídky, tedy balíku s Office 365, Enterprise Mobility+ Security (EM+S) a Windows 10. Toto je jedna možná kombinace. Jaké jsou další možnosti?

Licence pro firmy lze u Microsoft cloudových licencí rozdělit na „Business“ a „Enterprise“.  Business licence jsou míněny pro menší firmy o méně jak 300 uživatelích a jsou tři základní- Office 365 Business Essentials, Office 365 Business Premium a Microsoft 365 Business.

Enterprise licence omezení v počtu uživatelů nemají, většinou si je ale pořizují firmy větší, s potřebami vyšší ochrany dat například. Hlavní tři typy Enterprise licencí jsou Microsoft 365 F1, Microsoft 365 E3 a Microsoft 365 F5.

Detailní přehled cloudových licencí

Office 365 Business Essentials Office 365 Business Premium Microsoft 365 Business
Microsoft 365 Business F1 Microsoft 365 Business E3 Microsoft 365 Business E5

Firemní cloudové licence od společnosti Microsoft můžete pořídit s měsíčním nebo s ročním závazkem. Předplatné můžete kdykoli zrušit. Krom flexibilního tarifu jsou cloudové služby výhodné i z hlediska aktualizací či možnosti instalace až na pěti zařízeních.