Microsoft dodržel i letos svůj nastoupený harmonogram půlročních významnějších aktualizací. Ta říjnová, označovaná jako Windows 10 20H2 cílí na design a usnadnění práce s počítačem. Víte, jaké novinky přinesla a jak ji získat?  

V Microsoftu už pár sezón pracují na zjednodušení komunikace na dálku a týmové spolupráce. Nejen v reakci na aktuální potřebu výuky a práce online se jejich produkty soustředí na pružnost, přehlednost a připojení. 

Vedle nápravy slabých míst je právě tohle hlavním obsahem i aktuální aktualizace October 2020 Update

Moderní a sjednocený design 

Významná inovace se týká hlavního panelu a nabídky start. Nový, modernější a odlehčený design, vzhledově jednotné ikony a částečně průsvitné dlaždice tvoří příjemné pracovní prostředí.  

Máte nadále možnost volby mezi světlým a tmavým prostředím, vítanou novinkou je, že v tmavém režimu si můžete nastavit svoji vlastní barevnost celé nabídky start a hlavního panelu.  

Microsoft.com

Ušetřete si klikání navíc 

Příjemnou novinkou je také lepší orientace v prostředí. Najedete-li myší na ikonu prohlížeče Edge na hlavním panelu, nově uvidíte veškerá otevřená okna, nejen to aktuální jako dosud. Jedním kliknutím tak přejdete na požadovanou kartu. Pokud ale nechcete vidět záplavu oken, potěší vás, že tato funkce bude volitelná a kdo ji chce využívat, musí si ji nejprve aktivovat v nastavení.

Nastavíte ji v menu Nastavení -> Systém -> Multitasking.

Snaha o zjednodušení motivuje také ústup od ručně nastavovaného režimu tabletu. Zařízení typu 2 v 1 přepnou do režimu tabletu, jakmile odpojíte klávesnici

Větší přehlednost pak přináší nové notifikace, které teď ukážou přesně, z jaké aplikace přicházejí. Bude také větší tlačítko X pro zavření oznámení bez dlouhého míření. 

Prohlížeč Edge aspiruje na světovou jedničku 

Po ústupu Internet Exploreru ze slávy se Microsoft snaží mít opět nejoblíbenější browser. Pro uživatele z toho plyne výhoda – prohlížeč je opečovávaný a nabízí stále lepší funkce. Je tedy rychlý, bezpečný a pravidelně vylepšovaný.  

Od října přináší opět zjednodušení práce. Oblíbená zkratka Alt + Tab ukáže nejen otevřené aplikace, ale umožní přepínat i mezi jednotlivými otevřenými kartami v Edgi.  

Bezpečí pro firmy 

Firemní moduly nabízejí zvýšené zabezpečení či zjednodušenou správu. Je zde také snadnější možnost identifikace s využitím biometrických prvků, jako je rozpoznání obličeje nebo otisk prstu pomocí funkce Windows Hello. 

Zatím pouze Windows 10 Enterprise pro velké firmy zlepšuje ochranu firemních počítačů zavedením nové funkce Windows Defender Application Guard (WDAG). Podobně jako HP Sure Click, o kterém jsme před nedávnem psali, umožní otevírání odkazů a dokumentů Office z neznámých zdrojů ve virtuálním kontejneru, který viry do počítače prostě nepustí. Máme radost a hlasitě tleskáme.

Jak novinky získat 

Aby se odladily chyby, zavádí Microsoft automatické aktualizace postupně, takže tuto říjnovou Windows 10 20H2 možná ještě nemáte. Jestli už se nemůžete dočkat, stáhněte si ji ručně. 

V Nastavení najděte možnost Aktualizace a zabezpečení. Zde zůstaňte na kartě Windows Update, a pokud už je aktuální verze v nabídce, zvolte Stáhnout a nainstalovat. Pokud ji ještě nevidíte, zmáčkněte nejdřív tlačítko Vyhledat aktualizace

Samotná instalace trvá jen několik minut, pokud už máte květnový upgrade. Pokud ještě nemáte ani ten, celé stahování zabere asi půl hodiny.  

Vezměte v potaz, že každá nová aktualizace může změnit nastavení ve vašem počítači, proto, pokud si nejste jistí, je vhodné svěřit ji do rukou profíkovi. U firemních počítačů tuto praxi zásadně doporučujeme – instalace svěřte svému adminovi. Měl by na to myslet koneckonců sám a veškerou IT techniku udržovat co nejvíce aktuální.  

Jestli takového ajťáka nemáte nebo IT oddělení moc nefunguje, poohlédněte se po správci zvenčí. Outsourcing IT je dnes mezi firmami rozšířenou volbou, která v konečném důsledku přinese značnou úsporu financí. Chcete se domluvit s námi? Napište nebo zavolejte, jsme připraveni převzít otěže vašeho IT.