To, že otevírat podezřelé přílohy e-mailů z neznámých zdrojů může být rizikové, není třeba dlouze připomínat. Právě přílohy nebo soubory stažené z webu jsou v naprosté většině zdrojem škodlivého softwaru. Podívejme se teď na možnost, jak si s tím poradit. 

První a jednoduché pravidlo jasně říká: Neotevírat přílohy z neznámých e-mailů, vyhnout se stahování souborů z neznámých webových stránek. Zkrátka, cokoliv se vám zdá podezřelé, nechte raději být.  

Ne vždy je to ale možné dodržet. Možná pracujete v HR a musíte otevírat a číst životopisy uchazečů o práci. Nebo přijímáte vypracované úkoly, projekty, procházíte portfolia potenciálních spolupracovníků na jejich webech či obchodní nabídky možných partnerů apod. V tomto případě přílohy otevírat nebo klikat na odkazy potřebujete, i když pocházejí z e-mailů mimo vaši organizaci.

Antivir a selský rozum  

Základním krokem samozřejmě je pořídit si dobrý antivirový program a pravidelně ho aktualizovat. Pokročilejší verze často mívají i samostatnou ochranu proti ransomwaru.  

V celé firmě by také měla pravidelně probíhat údržba hardwarového i softwarového vybavení

Uživatelé by pak při čtení e-mailů a brouzdání po internetu měli používat zdravý selský rozum a neotevírat bezhlavě vše, co jim přistane ve schránce. 

Tip: Zařaďte do úvodního zaškolení pro nové zaměstnance také školení o kybernetické bezpečnosti, případně ho jednou za čas zopakujte pro všechny. My to umíme, kontaktujte nás. 

Bezpečnostní řešení na úrovní softwaru i hardwaru 

Na kyberbezpečnost myslí i značka HP a nám se jejich řešení líbí. Na vybraných produktech poskytuje rovnou nainstalovanou zvýšenou ochranu před kyberútoky.  

Jedná se např. o HP Sure Sense, který skenuje soubory před otevřením, HP Sure Recover, který umožní rychle a bezpečně obnovit stav počítače, HP Sure View, který zabrání tzv. vizuálnímu hackingu (nikdo informace neokouká z vašeho monitoru) a HP Sure Click, který umožní bezpečné otevírání souborů.  

Sure Click vir bez milosti izoluje 

HP Sure Click funguje tak, že při otevírání souboru vytvoří mikrovirtuální stroj a v něm stažený soubor izoluje. Pokud by obsahoval škodlivý kód, ten zůstane „zavřen“ pouze v tomto virtuálním světě aplikace a od zbytku počítače – operačního systému – je oddělen. Napadne-li tedy „počítač“, pak pouze onen umělý stroj v aplikaci, který je po zavření okna smazán a s ním i vir, jenž tak z vašeho prostředí zcela zmizí. 

Pokud pak dotyčný soubor žádný škodlivý software neobsahuje, libovolně s ním budete dále pracovat, editovat, číst a v případě potřeby si ho normálně uložíte do počítače, zkrátka vše jako obyčejně.  

Můžete tak bezpečně otevírat všechny soubory, které přijdou z adres mimo vaši firmu, stejně jako např. z USB disku, nebo stahovat obsah z webu.  

Víte, že? Toto, nebo podobné řešení – např. tzv. chráněné zobrazení v rámci balíčku Microsoft 365 – by pravděpodobně pomohlo předejít třeba několikatýdennímu zastavení provozu benešovské nemocnice loni na podzim. 

O tom, že používáte Sure Click, vás informuje samostatné okno, kde vidíte, které soubory právě aplikace takto „hlídá“. 

Ochrana Sure Click se vztahuje na soubory Office, tj. Word, Excel, Power Point a na pdf soubory, tedy na nejčastější druhy příloh. Sure Click funguje v operačním systému Windows 10 a v prohlížečích Microsoft Explorer a Chromium. 

Potřebujete poradit ohledně kybernetické bezpečnosti? Chcete zkontrolovat počítačovou síť, prověřit znalosti zaměstnanců nebo je proškolit? Máte zájem o nové nebo vylepšené zabezpečovací prvky? Napište nám nebo zavolejte.