Největším průkopníkem na poli kancelářském inkoustovém tisku je aktuálně HP. Již několik let hledá nový impulz, unikátní či průlomovou technologii, kterou by tato společnost navázala na fenomenální úspěch svých LaserJet tiskáren. A jestliže v laserových technologiích je HP z hlediska patentů svázáno až příliš těsným partnerstvím s Canonem, inkoustové technologie má ve svých rukou. Investice do inkoustových technologií slibují proto mnohem atraktivnější návratnost. Navíc pole inkoustových business tiskáren je na rozdíl od laserových technologií poměrně vyklizené. V tomto segmentu je totiž mnohem menší konkurenční přetlak než na poli laserových tiskáren.

Technologie HP PageWide je už poměrně dlouho prověřená v oblasti velkých inkoustových tiskáren (vytisknuto více než 100 miliard stránek) nebo 3D tiskárnách od HP, tentokrát se ale podařilo speciální tiskovou hlavu dostat i do menších velikostí pro tisk běžných A4 stránek. HP PageWide je tak poprvé v běžných kancelářských tiskárnách a přináší nejen rychlý tisk černobíle i barevně, ale i úsporný tisk.

Jak lze vidět na fotografiích, hlava je pevně umístěná a pokrývá celou šířku stránky A4. Po celé délce jsou umístěné trysky, kterých je celkem 42 240. Každá barva má tak k dispozici 10 560 trysek pro přesné dávkování nového pigmentového inkoustu. Jednotlivé kapky které se nanáší na papír, jsou nesmírně malé – z jednoho gramu pigmentového inkoustu se tvoří přibližně 125 milionů kapek, které mají objem osm pikolitrů. Umístění těchto kapek na povrch papíru musí být nejen extrémně přesné, ale i rychlé.

Pokud jde o rychlost tisku, je možné u nových kancelářských modelů tisknout barevně i černobíle s rychlostí až 75 stránek za minutu. Konstrukce je jednodušší, takže HP slibuje i menší náklady na servis. PageWide se také pyšní extrémně nízkou spotřebou – jak elektrickou (až o 84 % méně), tak i inkoustovou. Dle tvrzení lze vytisknout až 20 tisíc stránek černobíle nebo 16 tisíc stránek barevně na největší verzi inkoustové cartridge.

Barevný tisk je levnější než s laserem. HP chce s PageWide pro kanceláře zaujmout hlavně výhodnou cenou při provozování. Tiskárny PageWide používají speciální pigmentový inkoust, který je optimalizovaný právě pro použité trysky.

Tisk z mobilu není problém! HP se snaží zlepšovat podporu tisku z mobilních zařízení jako jsou chytré telefony nebo tablety, hlavní je teď v této oblasti mobilní systém Android. HP tak spolupracuje v rámci aliance s Googlem nebo třeba i Samsungem, aby tisk z mobilního zařízení s Androidem byl co možná nejpohodlnější.Dle HP je ale na iOS nejlepší zážitek při tisknutí, protože Apple už před přibližně pěti lety začal s HP spolupracovat na tom, aby tisknutí z iOS byl „nejlepší“ pro uživatele (AirPrint). A právě takové sjednocení a jeden směr vedl ke skvělému výsledku. V rámci Androidu i Windows se spousta výrobců zpočátku snažila o vlastní řešení, což nevedlo k příliš dobrým výsledkům.

Na bezpečnost se v tomto případě hraje. Ke slovu se dostala i bezpečnost, která je ve firmách stále důležitější. HP se pochlubilo tím, že u podnikových tiskáren používá několik stupňů ochrany proti případnému útoku.

Pokud i vy přemýšlíte o kvalitním tiskovém řešení, nebojte se HP PageWide vyzkoušet…

Zdroj: hp.com, connect.cz,