Bezpečné přístupy jsou jedním ze základních prvků kybernetické bezpečnosti pro velkou i malou firmu. Vše efektivně zjednoduší systém jednotného přihlašování.  

Jednotné přihlašování, neboli single sign-on (SSO), je skvělé řešení, když chcete spojit bezpečnost s produktivitou práce. Při použití některého z bezpečných nástrojů máte vcelku úspěšnou hradbu proti nežádoucím návštěvníkům. A současně nemusí zaměstnanci během dne “stokrát” odklikávat nějaké přihlášení a zadávat (nespolehlivá) hesla. 

Systémy SSO fungují pro ekosystémy Microsoftu i Applu. A dokonce je můžete i kombinovat. 

Co je SSO a proč ho ve firmě zavést 

Single sign-on (SSO) je autentizační nástroj, který vašim zaměstnancům umožní bezpečný přístup k různým potřebným aplikacím a službám pomocí jediné sady přihlašovacích údajů. 

Má celou řadu výhod:  

  • Vysoká úroveň bezpečnosti. Díky tomu, že je potřeba jediný přihlašovací údaj, výrazně klesá riziko úniku hesel. Tím se SSO stává jednou z nejbezpečnějších metod autentizace. 
  • Jednodušší správa uživatelských účtů. Uživatelé mají jediný účet, který jim umožňuje přístup ke všem integrovaným aplikacím. Pro vašeho ajťáka nebo externí IT firmu v rámci outsourcingu bude proto správa snadnější a přehlednější. 
  • Příjemnější uživatelská zkušenost. Spokojení budou i zaměstnanci. Pro použití aplikace nemusí opakovaně zadávat přihlašovací údaje, což zvyšuje jejich pohodlí.  
  • Zvýšení produktivity. A zároveň rychlý přístup k aplikacím a službám zvyšuje i produktivitu práce a pracovní flow. Každé přihlášení, byť seberychlejší, si vyžádá určitý čas, který by jinak mohli zaměstnanci využít na samotný úkol namísto čekání, než budou přihlášeni. Se systémem SSO se pracovní nit nepřetrhne a neztratí se ani jediná důležitá myšlenka. Usnadní se tak také zapojení nových zaměstnanců. 
  • Úspora nákladů. Ušetříte výdaje na podporu a správu hesel a uživatelských účtů, ale díky zlepšené bezpečnosti také na případné řešení kybernetických útoků a ztráty důležitých dat.  
  • Naplnění litery zákona. SSO vám také pomůže naplnit požadavky právních předpisů a standardů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Vyřešení a centralizace správy přístupových práv bývá jedním z častých požadavků. Bezpečné přístupy bude vyžadovat i připravovaný zákon o kybernetické bezpečnosti podle evropské směrnice NIS2. 

Microsoft Entra ID 

Bezpečným cloudovým nástrojem pro správu identit a přístupů s využitím principů jednotného přihlašování je například SSO Entra ID z dílny Microsoftu.  

Jedná se o přejmenovaný a vylepšený nástroj Azure Active Directory, který je teď ještě bezpečnější a účinnější i v souvislosti s využíváním umělé inteligence (a to jak na straně útočníků, tak i obrany).  

Umožňuje: 

  • ověřování, jednotné přihlašování a přístup k aplikacím 
  • správu uživatelů a skupin a hybridní identitu 
  • vícefaktorové ověřování a podmíněný přístup 
  • řízení identit 
  • samoobslužné funkce pro koncové uživatele 
  • a další funkce podle vybraného plánu 

SSO Entra pro Apple 

Samostatným případem je propojení svou nejsilnějších výrobců vybavení a softwaru pro firemní využití, a to Microsoftu a Apple. Oba konkurenti se ve vybraných oblastech snaží o spolupráci a bezpečnost dat a uživatelů je jednou z nich. 

Proto, i když vaši zaměstnanci pracují s vybavením od Applu, mohou využívat jak aplikace Microsoft 365, tak i výhody bezpečného jednotného přihlášení od Microsoftu.  

Jednoduše se jim převedou uživatelská jména a hesla ze služby Microsoft Entra ID na Apple ID v rámci spravované skupiny. S jejich pomocí se pak snadno přihlásí k pracovnímu Macu, iPhonu, iPadu, a dokonce i k Apple Vision Pro. Údaje fungují také pro přihlášení k iCloudu na webu. 

Pokud je tohle spojení řešením právě pro vás, ozvěte se. Jako partneři Microsoft a Apple zajistíme dodání a integraci technologií a zařízení Apple do firem, a to včetně systému bezpečného přihlašování a MDM. Rychle, hladce a odborně.