Potřebujete být v telefonickém spojení, ať už se zákazníky nebo s kolegy? Pak jistě víte, že provoz pevné linky nebo mobilního čísla se může zbytečně prodražit. Řešením je VoIP, neboli služba telefonu přes internet. 

Každý podnikatel, který chce být konkurenceschopný, nutně hledá účinná a úsporná řešení pro všechno, do čeho se pouští. Včetně telefonování. V této souvislosti stojí VoIP minimálně za bližší prozkoumání. 

Voice over Internet Protocol (VoIP) je moderní komunikační služba, která supluje plnohodnotné telefonní spojení, ale za zlomek běžné ceny. A navíc s mnoha benefity, jako je dostupnost čísla pevné linky odkudkoliv, automatizace či využití umělé inteligence. 

Podstatou je, že telefonní hovor probíhá prostřednictvím internetu, intranetu nebo jakéhokoliv jiného datového spojení. Velmi jednoduše: speciální VoIP telefon nebo aplikace ve vašem počítači či mobilu převede hlasový vstup na digitální soubory, které lze přenést jako jakákoliv jiná digitální data, a na druhé straně je příjemcův telefon opět „rozkóduje“ zpátky na zvuk. Na první poslech nepoznáte vůbec nic, vše vypadá jako běžný telefonát. 

Jaké jsou výhody VoIP 

1. Ušetříte  

Nejen za každý hovor, ale také za pořízení, provoz a údržbu pevné linky a vlastní ústředny. Neřešíte ani nákladné přesuny vybavení při stěhování firmy. 

Podle amerického vydání magazínu Computerworld je díky využívání VoIP místo pevných telefonních linek možné ušetřit až 45 % výdajů na telefonickou komunikaci. A v případě mezinárodních hovorů ještě mnohem více, dokonce až 90 %.  

Pro zprovoznění nepotřebujete dělat prakticky nic. Jen zavolat poskytovateli této služby. Ten ji realizuje na svých serverech, kde vám zřídí ústřednu nebo poskytne hosting pro virtuální ústřednu, připojí vás, případně i dodá potřebné telefony. Využívat pak můžete svá původní telefonní čísla nebo si objednáte zbrusu nová, to už záleží jen na vás. 

2. Lepší pracovní flow díky napojení na aplikace  

Lze také volat přímo z vybraných aplikací, třeba jediným kliknutím na telefonní číslo v podpisu v Outlooku. Máte k dispozici všechny kontakty uložené v poště nebo v Microsoft Dynamics 365. A díky napojení na Microsoft Teams budou snadné i konferenční hovory, což zkracuje čas nutný pro vyřízení konkrétního úkolu. 

Jak to funguje? Potřebujete mít licenci Microsoft 365, která povoluje hovory přes Teams. Technici u vás provedou implementaci VoIP ústředny. A potom už voláte. Můžete vyřizovat hovor přímo z MS Teams nebo Outlooku a volaný vidí vaše číslo pevné linky. A naopak, pokud volá na pevnou linku, lze hovor přijmout prostřednictvím Teamsů.  

3. Pevnou linku snadno přenesete 

Vezmete si službu s sebou, kamkoliv se stěhujete, bez složitého dohadování s telekomunikační společností. Vaše adresa sídla se možná změní, ale číslo pevné linky zůstává. Telefonní síť také lehce přizpůsobíte sezónnímu náporu hovorů a bez obtíží poroste s vaším byznysem. 

4. Dáte zákazníkům lepší servis  

S VoIP můžete pomáhat zákazníkům všude, kde máte slušné internetové připojení. Pokud hovor zmeškáte, automaticky se přesměruje na jiné zařízení, jiného kolegu nebo vám přijde hlasová zpráva či přepis v textové podobě. No a lepší dostupnost péče znamená spokojené zákazníky, kteří u vás rádi nakoupí opakovaně. 

5. Získáte doplňující funkce  

Součástí služby je přesměrování hovoru a hlasový průvodce hovorem včetně nadabování všech důležitých informací a klíčových bodů pro volající. Dále například zpětná vazba po každém hovoru nebo naprogramování určitých kroků, jako je automatické odeslání potvrzujícího e-mailu po dokončení hovoru.  

Je to kvalitní a spolehlivé? 

Pokud budete mít správně navrženou síť a dostatečně rychlé a kvalitní internetové připojení, získáte krystalicky čistý zvuk bez zásadnější latence. Navíc, zkušený a profesionální provozovatel má napojení na monitorovací systémy, které veškeré případné problémy včas odhalují a okamžitě řeší. Ve výsledku se tedy kvalita hovoru a spolehlivost spojení nijak neliší od klasiky. Jen je levnější, dostupnější a komplexnější.  

Pokud chcete telefonovat levně a odevšad, obraťte se na nás. VoIP jako službu máme v malíku a rádi ji pro vás navrhneme a zprovozníme. Službu umíme nadesignovat pro malé, střední i větší firmy podle konkrétních potřeb vycházejících z předmětu a stylu podnikání. Napojíme vaše telefonování na Microsoft Teams a zajistíme všechny doprovodné služby. Tak dejte vědět.