Co je DVB-T2?

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) je zkratkou pro pozemní digitální vysílání televizního signálu. DVB-T2 je nový standard digitálního televizního vysílání přes pozemní vysílače, který má na území České republiky v polovině roku 2020 zcela nahradit současný standard DVB-T. Zjednodušeně řečeno, jsou to „nová pravidla“, která určují, na jakých frekvencích a v jakém kódování bude probíhat přenos obrazu a zvuku běžného televizního vysílání do televizorů diváků.

Proč změna na DVB-T2?

S rozvojem mobilních sítí a čím dál většího využívání mobilních technologii pro datové připojení vznikla nutnost uvolnit pásmo 700 MHz. Toto pásmo bylo dříve primárně alokováno pro televizní signál, který do konce roku 2021 ustoupí právě mobilnímu signálu.

Přechod na DVB-T2

Stávající televize nebo set-top boxy, které jsou schopny přijímat DVB-T nebudou moci přijímat signál v DVB-T2. I když máte novější zařízení vyrobené před rokem 2017, které podporuje standard DVB-T2 s kódováním MPEG4, na českém trhu budou fungovat pouze přijímače, které k tomu všemu zvládají nejnovější kódování HEVC. Podpora DVB-T2 a zároveň HEVC je klíčová, jinak zařízení nebude schopno zobrazit toto vysílání. Pro diváky to znamená jediné: včas si pořídit správný přijímač DVB-T2/HEVC a v případě, že využívají společnou televizní anténu (STA), zajistit její úpravu pro příjem nových kmitočtů.

Jak se na přechod připravit?

Plánujete koupi nové televize v souvislosti s přechodem na DVB-T2? Máme pro vás dobrou zprávu. Drtivá většina televizí, které jsou dnes dostupné, podporují nový standard i s předepsaným kodekem H.265 / HEVC. Novou televizi tedy můžete bez obav zakoupit. Pro jistotu lze kompatibilitu televize s “českým” DVB-ověřit zde.

Je lepší nová televize nebo set-top-box?

Je lepší ponechat si starší funkční televize a přikoupit k nim set-top-boxy nebo má smysl kupovat úplně nové televizory pro DVB-T2? Odpověď není jednoznačná. Někomu vyhovuje úplně nová televize kvůli tomu, že chce mít doma pouze jedno dálkové ovládání. Jinému nevadí ovládání televize přes set-top-box a ušetřit tak pár set korun.

Domácnosti, které v souvislosti s přechodem na DVB-T2 vsadí na nové televizory s chytrými funkcemi, navíc mohou po připojení Smart TV k internetu využívat výhody tzv. hybridního vysílání (HbbTV) s archivy pořadů jednotlivých televizních stanic a dalšího obsahu. Jde o ono často skloňované „červené tlačítko“, jímž se na dálkovém ovladači spouští HbbTV a jehož prostřednictvím například Česká televize umožňuje přímo na televizní obrazovce přístup ke svému videoarchivu iVysílání.cz.

Zdroj: www.dvb-t2.cz/, www.ceskatelevize.cz, www.insmart.cz, www.televizniweb.cz