Videohovory jsou denní realitou mnoha podnikatelů. Kamera a mikrofon se ale kromě nástroje propojení mohou stát i bránou, kterou vás sledují hackeři. Jak tomu zabránit? 

Soukromí je nejen důležitá psychologická potřeba jedince, ale jeho narušení může mít i závažné důsledky finanční. Pro soukromou osobu i podnikatele. Přes kameru vás mohou útočníci sledovat a záznamy využít k vydírání, přes mikrofon se mohou dostat například i k obchodnímu tajemství. Váš počítač je v ohrožení, kdykoliv ho někde necháte ležet – vložit závadné USB je tak jednoduché. V nebezpečí jste ale i tehdy, když nosíte v peněžence své karty. Není zase tak těžké najít si příležitost, karty přečíst a například stáhnout peníze.

To vše jsou rizika, která radíme nepodceňovat. Máme proto pro vás pár tipů na gadgety a softwarové vybavení, které vám poskytnou tolik potřebnou ochranu. 

Ochrana webkamery  

Některá opatření jsou až směšně jednoduchá. Máte-li na svém počítači externí kameru, odpojujte ji, pokud ji zrovna nepoužíváte. Pokud máte kameru instalovanou v notebooku, což asi máte, je také možnost ji vypnout ve správci zařízení. Nebo alespoň v nastavení zamezit přístupu ke kameře všem aplikacím, pro které není nezbytně nutná.

Ochrana webkamery, jak vypnout webkameru, návod

Klasickým, byť trochu staromódním způsobem je kameru na notebooku prostě přelepit neprůhlednou páskou. Výhodou tohoto řešení je dostupnost a jednoduchost, velkou nevýhodou to, že lepidlo z pásky může kameru poškodit, takže když ji budete potřebovat, bude již k ničemu. 

Lepší než lepicí páska proto budou přídavné krytky, které se dnes dají snadno koupit a stojí pár korun. Některé značky s ochranou kamery počítají a např. notebooky HP jsou už touto krytkou opatřeny

Elegantním řešením je pak také software, který vaši kameru ohlídá. Bezpečným řešením je např. antivir ESET Smart Security. Ten vás informuje, kdykoliv se ke kameře pokusí připojit nějaká aplikace, vy ji pak můžete povolit nebo zakázat. Existují také placené i bezplatné aplikace, po jejichž stažení do počítače nebo mobilu si můžete kameru a mikrofon vypínat a zapínat podle potřeby bez nutnosti proklikávat se do nastavení. 

Ochrana mikrofonu  

Také se vám stalo, že jste se s přáteli o něčem bavili a poté se vám na internetu začaly zobrazovat reklamy na danou věc, aniž byste ji jakkoliv vyhledávali? To, že mnoho aplikací odposlouchává dění kolem mobilu či počítače, není již žádným tajemstvím. Faktem ale je, odposlouchávat mikrofon mohou nejen roboti kvůli reklamám, ale i útočníci kvůli získání drahocenných informací.  

Využijte blokátor mikrofonu a nemusíte se bát. Je to malá zástrčka, kterou vložíte do 3.5 mm portu k mikrofonu. Následně bude aktivitu mikrofonu blokovat, abyste se mohli bavit v soukromí, o čem chcete.

Mikrofon můžete také zakázat a lze i ovlivnit, které aplikace k mikrofonu získají přístup. Doporučujeme ho povolit jen tam, kde je to opravdu nutné.

Ochrana USB 

Jste nuceni nabíjet svá zařízení na veřejných místech, třeba na letišti, v hotelu nebo v obchodním centru v nabíjecím kiosku? Pozor, tato místa mohou být upravena bez vědomí provozovatele tak, že útočník získá okamžikem připojení volný přístup k vašim datům. Proto se hodí využívat USB data blokátor, který znemožní datový tok mezi vaším zařízením a útočníkem. Jednoduše zablokuje datové piny na vašem kabelu, nicméně nabíjení probíhá stále bez problémů.

TIP: Využijete ho také tehdy, když si půjčíte nabíječku od někoho jiného.

Jak funguje USB data blokátor

USB porty můžete také zaslepit nebo zakázat. Proč? Pokud například pracujete ve sdílené kanceláři nebo necháváte zařízení jinde bez dozoru, může se k vašemu počítači dostat někdo, kdo k němu připojí např. externí disk, aby vám ukradl data, nebo vložil zavirovanou flashku.

V tom případě pro jistotu používejte zámek USB. Je to drobnůstka, kterou jednoduše zasunete do portu USB a již se k němu není možné připojit. Pro odstranění musíte použít – podobně jako u záslepky elektrických zásuvek – přiložený klíč. Další možností je zakázat USB porty přímo na úrovni operačního systému nebo hardwaru, existují i aplikace, které neautorizovanému uživateli zabrání jakékoliv USB zařízení k počítači připojit. 

Ochrana karet  

Bezkontaktní RFID karty používáme všichni. Platební, identifikační nebo vstupní karty, elektronická průkazka do MHD a podobně, to vše jsou pohodlná zjednodušení našich životů, která se dají používat, aniž by s čtečkou vstoupily do přímého kontaktu, stačí přiblížit. To je ovšem i jejich nevýhoda. 

Čtečku karet si dnes může pořídit kdekdo. Pak se stačí přiblížit v davu nebo třeba u stolu a ukrást vám peníze nebo získat citlivá data. Noste proto v peněžence kartu, která komunikaci blokuje, takže se k vašim kartám nikdo nepovolaný nedostane. 

Kromě takových blokačních karet můžete zakoupit také rovnou peněženku či kapsičku na doklady, která sama již obsahuje ochrannou vrstvu pro vaše větší bezpečí. 

Řešíte firemní kybernetickou bezpečnost? Poradíme vám, jaké máte možnosti, napište si o konzultaci.