Na začátku října Microsoft zpřístupnil k testování v programu Office Insider novou verzi svého poštovního klienta Outlook pro Windows. Má být odlehčenější a modernější. A ve finální podobě snad již brzy dostupný. 

O novém Outlooku, který by přinesl moderní vzhled a funkce, ale také sjednotil různé verze dosavadní poštovní služby Microsoftu, se mluví již delší dobu. První beta verze pro omezený okruh testujících se objevila na jaře. Nyní se její dostupnost rozšiřuje na všechny členy programu Office Insider. 

Nová podoba desktopové aplikace se výrazně přiblíží současnému webovému Outlooku.  

Co nový Outlook přinese   

Nový Outlook již na první pohled zlepšuje pohodlí uživatelů a vzhled. Ten se sjednotí s webovou aplikací, takže při střídání prostředí si nebudete muset pokaždé zvykat na jiné rozhraní a odlišné funkce.  

V aplikaci samozřejmě stále najdete přístup k poště, kalendáři i kontaktům. Nově se schránka propojí například s aplikací To Do pro snadnější správu úkolů (jednoduše přetáhnete e-mail do aplikace přímo v poště a vytvoříte si tak úkol) nebo se systémem Loop pro spolupráci. Pohodlnější by mohlo být přidávání příloh – postačí napsat @ a pokračovat názvem dokumentu, podobně, jako to teď funguje u kontaktů. Týkat se to bude souborů uložených v cloudu. 

Zvýší se také automatizace. Budete si moci nastavit si dílčí kroky, jež poštovní schránka provede za vás. A e-mail, který vyhodnotí jako důležitý, vám připne nahoru v seznamu doručených zpráv, abyste na něj nezapomněli. 

V kalendáři si nově přizpůsobíte šířku sloupců. K vyčištění schránky bude k dispozici funkce Sweep. 

Chystají se i další novinky. Například: 

  • propojení s e-mailovými službami od jiných poskytovatelů 
  • podpora více účtů v jedné aplikaci 
  • podpora režimu offline 
  • prohledávání složek 
  • přidávání webových doplňků 

Jaká je budoucnost Outlooku 

Zatímco současný desktopový Outlook je plně provázaný s balíkem Office a Microsoft 365, v nové podobě by měl existovat nezávisle. V budoucnu nahradí samostatné aplikace Pošta a Kalendář, stejně jako dosavadní desktopový i webový Outlook.  

Vyladění do finální verze a následné nahrazení aplikací bude ještě nějakou dobu trvat. Proces zřejmě bude probíhat postupně a stará Pošta s Kalendářem i nový Outlook budou nejspíš po nějakou dobu existovat souběžně. 

Zajímají vás novinky z dílny Microsoftu? Chtěli byste začít používat Microsoft 365? Potřebují vaši zaměstnanci školení o používání těchto aplikací? Ve všech třech případech jste na správném místě. Napište nám, co potřebujete, a domluvíme si schůzku. A čtěte náš blog, ať jste vždy v obraze.