Úvodní keynote výroční konference Apple WWDC 2024 v červnu odhalila softwarové a technologické novinky napříč portfoliem. Velké věci se budou dít především na poli umělé inteligence. Nevyhne se pochopitelně ani jablečným počítačům. 

Apple Intelligence se objeví v mobilních telefonech, tabletech, noteboocích i stolních počítačích od Applu. Bohužel ale zatím pouze v zámoří. Evropa prostřednictvím nařízení EU o digitálních trzích (DMA) požaduje od velkých výrobců, aby na svých zařízeních umožnili provoz konkurenčních produktů a služeb. To Apple nechce připustit, protože by pak nebyl schopen chránit soukromí a bezpečnost uživatelů. Příchod Apple Intelligence do Evropy se tak prozatím odsouvá.  

Přesto si můžeme aspoň shrnout, jaké novinky se na nás přivalí, až se tento rozpor podaří vyřešit. 

TIP: Přečtěte si, co bude Apple Intelligence umět a jak se vyřádí v mobilech.   

Co přinese macOS 15 Sequoia 

Do Maců zamíří od podzimu macOS 15 Sequoia. Také tady jsme se měli dočkat mnoha vylepšení s pomocí AI, ale i něčeho navíc. Je to především provázání Macu s iPhonem pro lepší kontinuitu práce, samostatná aplikace Hesla nebo chytřejší prohlížeč Safari. Objeví se také nová možnost preview pro prezentující a celková větší přehlednost na ploše. Inovace se dotknou také zpráv, fotek, kalendáře, kalkulačky, počasí a dalších oblíbených aplikací. 

Nové obzory pro kontinuitu: Funkce nazvaná iPhone Mirroring umožní přístup k iPhonu z Macu. Uživatel na počítači uvidí svůj iPhone a bude ho moci ovládat, aniž by musel telefon odemknout. Přes Mac tak například spustíte libovolnou aplikaci, přehrajete zvuk z iPhonu a zobrazíte jeho veškerý obsah. A dokonce do iPhonu snadno přetáhnete jakýkoliv soubor z Macu přímo na obrazovce.  

Organizace a prioritizace funkcí a oznámení: Funkce úzce souvisí s tou předchozí. Pokud budete na Macu používat Mirroring, budou se vám vedle oznámení z počítače zobrazovat oznámení také z iPhonu. Můžete na ně reagovat a vypořádat si je. I zde bude možnost je v režimu soustředění omezit. 

Vylepšení Safari: Safari při procházení webu automaticky rozezná relevantní informace a zvýrazní je. Týkat se to bude obsahu typu pokyny nebo rychlé odkazy. Funkce bude dostupná v americké angličtině. Stejně tak, pokud Safari zaregistruje, že je na procházené stránce video, vycentruje ho a zvýrazní. Čtečka se zmodernizovaným designem zase poskytne souhrn stránky, abyste zjistili, jestli ji stojí za to číst. 

Přehlednost: Okna si budete moci uspořádat vedle sebe jako dlaždice přetažením k okraji. 

Presenter Preview: Tato funkce umožňuje uživatelům vidět přesně, co budou sdílet v aplikacích pro videohovory, předtím, než to zobrazí pro ostatní.  

Poznámky: Program umožní vytvářet přepisy audionahrávek, které můžete snadno prohledávat nebo je kombinovat s poznámkami, seznamy či různými dokumenty. Poznámky můžete třídit a barevně zvýrazňovat. 

Bezpečnost především 

Vylepšení se dočká samostatná aplikace Hesla pro pokročilou ochranu a správu přístupových dat všeho druhu. Vše bude propojené napříč zařízeními a přehlednější. Umožní filtrovat a snadněji vyhledávat účty např. podle doby vytvoření, typu ověření nebo podle toho, zda je účet ve sdílené skupině.  

Stranou nezůstala ani ochrana osobních údajů. Mac nabídne vylepšenou nabídku nastavení soukromí, která například usnadní určit, s jakými aplikacemi budete sdílet své osobní informace, a také jaké informace to budou.  

Bezpečnost při používání iPhonu a Macu zároveň zvyšuje také už zmíněná funkce iPhone Mirroring. Pokud ji budete mít aktivovanou, můžete s iPhonem pracovat na obrazovce Macu, aniž byste telefon museli odemykat. Ten je tak bezpečně chráněn před nevítanými slídily. 

Pokud ve firmě používáte produkty Apple, ale zatím vám chybí ucelená správa všech zařízení, svěřte tento úkol našim Apple expertům. Zajistíme MDM, zabezpečení i servis či dodávky nového hardwaru. Stačí jen napsat