V týdnu se na sociálních sítích objevil nový podvod. Podvodníci tahají osobní data od „přátel“ na Facebooku a pak je okradou. Většinou se jedná o částku okolo 1000,- Kč. Bohužel zlodějům napomáhá důvěřivost uživatelů sociálních sítí.

Pachatelé se podle odborníků na IT chovají velmi věrohodně. Podvodné jednání pachatele většinou začíná tím, že se na profilu od některého z přátel, tedy od osoby, kterou majitel účtu zná a nemá tedy důvod být nedůvěřivý, objeví vzkaz se žádostí o zpřístupnění osobních údajů, včetně mobilního čísla. Důvody bývají různorodé, ale vždy poměrně věrohodné. ,,Ahoj, ztratil jsem telefon, pošli mi prosím číslo“, není výjimkou.

Pak probíhá další komunikace přes Facebook, kterou ale nevede nikdo ze skutečných „přátel“, ale podvodník s jasným cílem tyto údaje získat. A jakmile získá mobilní číslo, zneužije ho k elektronické platbě.

Bezpečnostní zásady pro uživatele sociálních sítí

  • Nepište své uživatelské jméno a heslo nikam jinam než při přihlášení na svůj profil. Nikomu neposkytujte osobní údaje.
  • Zveřejňujte co nejméně svých osobních informací. Jsou pak velmi snadno zneužitelné. V tomto případě se to týká i telefonních čísel. Mějte na paměti, že v prostředí sociálních sítí netušíte, zda ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se právě vydává.
  • Vždy mějte na zřeteli, že osoba, která s vámi komunikuje pomocí internetu, se může za vašeho přítele pouze vydávat.
  • Pozorně si přečtěte každou SMS zprávu, která vám přijde a týká se plateb přes mobilní telefon. Jakékoliv autorizační kódy k platbám nesdělujte žádné třetí osobě.

 

 

Pro její uskutečnění ale znovu potřebuje spolupráci majitele mobilu, který musí platbu SMS zprávou potvrdit. I tato komunikace probíhá nejprve přes Facebook.

Pachatel se snaží pod časovým tlakem donutit poškozeného k rychlému jednání, což má za následek, že si majitel mobilu nepřečte obsah SMS zprávy, ve které je jasně a zřetelně uvedeno, že příslušná platba proběhne.

Oklamaný následně z další textové zprávy zjistí, že mu byla z jeho paušálního účtu odečtena částka, kterou už ale podvodně získal pachatel.

Pokud chcete mít jistotu, nezveřejňujte a nezpřístupňujte osobní údaje, hesla a mobilní čísla na sociálních sítích, a to ani na žádosti, které se mohou na první pohled tvářit jako věrohodné…