Apple nedávno představil iOS 18iPadOS 18, které přinášejí nejen nové funkce, ale také zásadní bezpečnostní vylepšení. Tyto aktualizace jsou navrženy tak, aby chránily vaše zařízení před nejnovějšími hrozbami, které se neustále vyvíjejí. Ať už jste IT profesionál nebo běžný uživatel, porozumění těmto změnám vám může pomoci lépe chránit vaše data a soukromí.

Proč byste měli aktualizovat na iOS 18 co nejdříve?

Každá nová verze iOS přináší opravy bezpečnostních chyb, které by mohly být zneužity útočníky. V případě iOS 18 se jedná o opravy, které pokrývají různé části systému, od ovládacího centra až po aplikace jako Mail. Tyto chyby by mohly umožnit útočníkům přístup k citlivým informacím, aniž byste o tom věděli. Například jedna z těchto zranitelností umožňovala aplikacím nahrávat obrazovku bez zobrazení indikátoru, což znamená, že jste nemuseli vědět, že vás někdo sleduje.

Mezi klíčová bezpečnostní vylepšení patří aktualizace Control Center. Tato oprava řeší zranitelnost, která umožňovala aplikacím nahrávat obrazovku bez správného zobrazení indikátoru ve stavovém řádku. Tento problém byl opraven pomocí “vylepšené kontroly,” která zajišťuje, že jakákoli aplikace, která chce nahrávat obrazovku, bude správně identifikována. Dále byla opravena zranitelnost v FileProviderGame Center, kde aplikace mohly přistupovat k citlivým datům uživatelů. V obou případech Apple zavedl vylepšenou validaci symbolických odkazů a opravu pro neautorizovaný přístup k souborům.

Pokud tyto technické detaily nejsou vaším šálkem čaje, je důležité vědět, že tyto opravy chrání vaše osobní údaje před potenciálními hrozbami. Aktualizací na iOS 18 zajistíte, že vaše zařízení bude lépe chráněno před neoprávněným přístupem, což vám umožní používat váš iPhone s vědomím, že vaše data jsou v bezpečí.

Bezpečnostní vylepšení pro přístupnost

Jednou z klíčových oblastí, na kterou se iOS 18 zaměřil, je bezpečnost funkcí přístupnosti. Tyto funkce jsou navrženy tak, aby pomáhaly lidem s různými potřebami lépe ovládat své zařízení, ale mohou být také zneužity, pokud nejsou dostatečně zabezpečené.

Mezi opravené zranitelnosti patří možnost zneužití Siri k získání citlivých dat a možnost ovládat blízká zařízení přes funkce přístupnosti. Tyto problémy byly vyřešeny zlepšením správy stavu zařízení. Další zranitelnost umožňovala útočníkům použít Assistive Access k prohlížení nedávných fotografií bez autentizace. Apple tento problém vyřešil omezením možností, které jsou nabízeny na uzamčeném zařízení.

Pokud jste někdy používali Siri nebo jiné funkce přístupnosti, můžete být klidní, že jsou nyní bezpečnější. Dříve by útočníci s fyzickým přístupem k vašemu zařízení mohli použít tyto funkce k přístupu k vašim osobním datům, ale nyní je tato možnost eliminována.

Jak iOS 18 chrání vaše data

Data jsou jednou z nejcennějších komodit, ať už jde o osobní fotografie, kontakty nebo pracovní dokumenty. iOS 18 zavedl několik bezpečnostních oprav, které chrání tato data před neoprávněným přístupem. Například v aplikaci Mail byl opraven problém, který umožňoval aplikacím získat přístup k vašim kontaktům, což mohlo vést k tomu, že by vaše osobní údaje byly zneužity.

Vylepšení sandboxu, systému, který omezuje, co aplikace mohou dělat a k čemu mohou mít přístup, znamená, že i když útočník získá přístup k vaší aplikaci, bude mít mnohem omezenější možnosti, jak se dostat k vašim datům.

Co to znamená pro vás? Pokud používáte aplikace, které přistupují k vašim kontaktům nebo fotografiím, máte nyní větší jistotu, že tato data zůstanou chráněna, i když dojde k napadení některé z aplikací.

Ochrana před útoky typu DoS

Útoky Denial-of-Service (DoS) jsou typem útoku, při kterém se útočník snaží způsobit, že vaše zařízení nebude správně fungovat nebo se úplně zablokuje. iOS 18 opravuje několik zranitelností, které by mohly umožnit takové útoky, ať už se jedná o chyby při zpracování obrázků nebo problémy s připojením k síti.

Jedna z klíčových oprav zahrnuje chybu v mDNSResponder, která umožňovala aplikacím způsobit DoS útoky. Tato chyba byla opravena zlepšením chybové kontroly. Další opravy se týkají ImageIOModelI/O , kde zpracování obrazu mohlo vést k DoS útoku. Tyto problémy byly vyřešeny zlepšením kontroly rozsahů.

I když tyto technické detaily mohou znít složitě, podstatné je, že vaše zařízení je nyní lépe chráněno před útoky, které by mohly způsobit, že přestane správně fungovat.

Webové a síťové zabezpečení

Prohlížeč Safari a další webové funkce v iOS 18 dostaly zásadní bezpečnostní aktualizace. Safari například opravilo chybu, která umožňovala přístup k soukromým záložkám bez autentizace, což znamená, že někdo mohl vidět, co jste si prohlíželi, i když byl prohlížeč v režimu soukromého prohlížení. Dále byly opraveny zranitelnosti, které umožňovaly škodlivým webovým stránkám získat přístup k vašim datům.

Dvě zranitelnosti v WebKit, které umožňovaly exfiltrovat data mezi různými weby, byly vyřešeny zlepšením sledování původu zabezpečení. Další zranitelnost, která mohla způsobit neočekávané zhroucení procesu při zpracování škodlivého webového obsahu, byla opravena zlepšenou validací vstupu.

Pokud používáte Safari pro prohlížení webu, můžete se cítit bezpečněji, protože tyto opravy znamenají, že vaše soukromé údaje jsou nyní lépe chráněny před škodlivými webovými stránkami.

Bluetooth a další bezpečnostní vylepšení

Bluetooth je často používanou funkcí, která ale může být také zranitelná. iOS 18 opravuje několik problémů souvisejících s Bluetooth, které by mohly umožnit aplikacím nebo zařízením připojit se k vašemu telefonu bez vašeho vědomí.

Jedna z oprav zahrnuje zranitelnost, která umožňovala škodlivým zařízením obejít proces párování a připojit se k vašemu iPhonu. Tento problém byl vyřešen zlepšením správy stavu.

Pokud používáte Bluetooth zařízení, například sluchátka nebo reproduktory, můžete být klidní, že jsou nyní lépe chráněna před neoprávněným přístupem.

Závěr

Aktualizace na iOS 18 je důležitá nejen kvůli novým funkcím, ale především kvůli bezpečnostním vylepšením, která chrání vaše data a zařízení před novými hrozbami. Bez ohledu na to, zda jste technicky zdatní nebo běžní uživatelé, je aktualizace na iOS 18 krokem, který zlepší vaši bezpečnost a soukromí.

Potřebujete pomoct s integrací Apple ekosystému do firemní struktury? Stačí nás kontaktovat.