Každý předplatitel Office 365 pravidelně získává nové a vylepšené funkce Office. V rámci Minisérie 365 jsme vybrali pár zajímavých a praktických novinek, které ulehčí každodenní pracovní život.

Rozostření nebo změna pozadí v Microsoft Teams

O Microsoft Teams toho bylo již hodně napsáno. Podrobné informace o této službě jsou dostupné ve článku na našem blogu. Co je v tomto komunikačním prostoru nového?

Videokonferenční služby jsou oblíbeným nástrojem, jak zůstat v kontaktu s kolegy, bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíme. Někdy může ale to, co se při hovoru zobrazuje na pozadí, působit rušivě. Proto Microsoft Teams nabízí možnost své pozadí rozostřit nebo úplně změnit.

Jak na to? Po připojení na hovor v Microsoft Teams zvolíme Více možností > Rozmazat pozadí. Uživatel se budete zobrazovat jasně a zřetelně, ale vše v jeho pozadí bude lehce ukryto. Krom rozmazaného pozadí mohou uživatelé využít i zvolení si vlastního obrázku, který se zobrazí za nimi. Stejně jako u rozmazaného pozadí i v tomto případě je uživatel vidět jasně, kdežto jeho pozadí je skryto.


XLOOKUP v Excelu

XLOOKUP je pomyslný nástupce královské funkce Excellu VLOOKUP. XLOOKUP použijeme, potřebujeme-li najít věci v tabulce nebo oblasti po řádcích. Můžeme například vyhledat cenu automobilové části podle čísla dílu nebo vyhledat jméno zaměstnance na základě jeho identifikačního čísla. S XLOOKUP můžeme v jednom sloupci hledat termín a vrátit výsledek ze stejného řádku v jiném sloupci bez ohledu na to, na které straně je sloupec vracen.

Více příkladů využití XLOOKUP je k dispozici na těchto stránkách společnosti Microsoft.

Přehrání rukopisných tahů v Office

Inking, neboli použití pera či prstu na obrazovce počítače, je čím dál tím víc populárnější. Tato funkce u většiny dotykových obrazovek slouží například ke zvýraznění textu či doplnění informace.

Může se stát, že ve chvíli, kdy přednášející takové vpisy píše, dávají smysl a jsou zcela srozumitelné. Mohou ale nastat i chvíle, kdy se ve vepsaných poznámkách zpětně nevyznáme. Zde může pomoct nová funkce Ink Replay neboli Přehrání rukopisných tahů v Office. Jedná se o nahraný záznam vepsaných poznámek, který může čtenáři přinést lepší porozumění celého textu s vpisy.

Přehrání rukopisu funguje v Excelu, Wordu a Powerpointu. Spustíme ho jednoduše na kartě Kreslení. Po zvolení kreslení prstem nebo perem provede uživatel své nákresy a po dopsání stisknete na Přehrát rukopis.


Máte dotaz k Office 365? Chcete poradit s výběrem předplatného? Máte zájem o další novinky?


V následujících dílech Minisérie 365 přineseme další novinky a vychtávky, které Office 365 nabízí. Nevíte jakou verzi Office pouzíváte? Zjistěte to zde.

Zdroj: Microsoft.com