Školy a vzdělávací instituce jsou místem, kde najde velké uplatnění ucelený systém nástrojů pro tvorbu, spolupráci a komunikaci, jako je Microsoft 365. Rozpočty takovýchto institucí ale bývají omezené. V Redmondu jsou si obou skutečností vědomi, proto nabízejí školám svůj produkt za výhodné ceny. 

Setkat se již ve školním věku s běžně rozšířenými kancelářskými programy, psát referáty, vypracovávat prezentace, využívat tabulky, být ve spojení i na dálku a seznámit se s AI, to jsou věci, které v dnešním vzdělávání pro digitální svět mají své nepostradatelné místo. A když k tomu přibudou chytře vymyšlené funkce na podporu učení, prospěšnost takového balíčku se ještě násobí. 

Nástroje samozřejmě využijí také učitelé a vedení školy, ať už pro přípravu a realizaci výuky, nebo pro nezbytnou administrativu

A proto je Microsoft 365 Education skvělou možností pro všechny školy, které chtějí úspěšně fungovat ve 21. století. 

Co je Microsoft 365 Education? 

Je to speciální edice kancelářského ekosystému Microsoft 365 navržená cíleně pro vzdělávací instituce a lidi v nich: základní i střední školy, univerzity, studenty i učitele. Sada obsahuje různé aplikace, které podporují práci s počítačem, vzdělávání a spolupráci: 

  • Word, Excel, PowerPoint: Klasické nástroje pro tvorbu dokumentů, tabulek a prezentací v online i desktopových verzích. Nezbytný základ, bez kterého to zkrátka nejde. 
  • Teams: Platforma pro komunikaci umožňuje chatování, online schůzky i sdílení souborů. Ideální i pro vzdálenou výuku nebo kroužky, hodí se také v případě nemoci studenta. Podporuje spolupráci týmů ve třídě i napříč třídami. 
  • OneNote: Digitální poznámkový blok, kde si studenti a učitelé mohou organizovat své poznámky. 
  • OneDrive: Cloudové úložiště pro ukládání a sdílení souborů. 
  • Outlook: E-mailový klient s kalendářem a správou úkolů. 
  • A další… 

Podle zvoleného balíčku získáte také pokročilé funkce pro správu IT, analytiku, zabezpečení a ochranu dat, což je důležité nejen pro větší vzdělávací instituce. 

Speciální funkce pro žáky a učitele 

Na míru školám jsou pak nástroje podporující učení, tzv. akcelerátory učení. Jsou to funkce integrované do obvyklých aplikací, jako je Word, Teams nebo Excel, které pomáhají žákům zlepšovat se v oblastech, kde to potřebují. 

Je zde např. Trenér čtení nebo  Pokrok ve čtení (podporují více než 100 jazyků včetně češtiny) či Trenér vyhledávání pro zlepšení informační gramotnosti. S komunikací a zpětnou vazbou pomáhá funkce Teams nazvaná Reflexe, kde se žáci vyjadřují s využitím pro ně atraktivních příšerkových emoji. S projevem pak pomáhá Hlasový kouč nebo funkce Pokrok v mluvení, která přibude ještě letos. 

Sada nabízí také celou řadu zpřístupňujících funkcí pro studenty s různými druhy znevýhodnění či omezení, kteří potřebují individuální přístup. 

Učitelé pak získají lepší přehled o pokrocích žáků s analytickým nástrojem Insights

Tip: Potřebujete k softwaru také hardwarové vybavení? Oslovte spolehlivého IT partnera, který vám dokáže zajistit obojí v jedné výhodné službě. 

V čem je Microsoft 365 Education výhodnější? 

Pro školy a univerzity znamená Microsoft 365 Education výhodnější cenové plány, včetně některých verzí, které jsou dokonce pro studenty a učitele zdarma.  

Tyto nástroje umožní školám také vytvořit rovné vzdělávací prostředí, což je výhodné i tam, kde je více žáků z horších sociálních podmínek, kteří by se k takovému softwaru doma neměli možnost dostat. 

Učitelům a vedení pak balík výrazně usnadňuje jejich práci coby plnohodnotný kancelářský provázaný systém. 

Jaké plány jsou k dispozici? 

Microsoft nabízí různé verze svého programu pro vzdělávací instituce. 

A1: Základní balíček obsahuje stěžejní aplikace, jako jsou Word, Excel, PowerPoint, Teams, ale také Minecraft: Education Edition a další. Součástí je i cloudová správa prostřednictvím aplikace Microsoft Intune for Education. 

A3: Navrch k nástrojům, které obsahuje plán A1, získáte například booking a živé události, ale především pokročilejší zabezpečení, správu a analytické nástroje. 

A5: Nejkomplexnější sada zahrnuje všechny výukové funkce a je vhodná pro největší vzdělávací instituce. Usnadňuje nejen samotnou výuku, ale i správu, a samozřejmě i pokročilé zabezpečení. 

A jako nejzákladnější minimum je k dispozici Office 365 Education zdarma. Jednotliví učitelé (a v některých případech studenti) si mohou zaregistrovat bezplatný účet a využívat on-line verze známých nástrojů jako Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive či Teams. Jedinou podmínkou je mít oficiální e-mailovou adresu školy. Obvykle pak získáte svůj pracovní prostor okamžitě díky automatizovanému systému schvalování, jen v ojedinělých případech může Microsoft vaši žádost schvalovat déle, a to až 1 měsíc.

Jste základní či střední škola, univerzita nebo jiná vzdělávací instituce a chcete využívat výhody Microsoft 365 Education? Obraťte se na naše Microsoft specialisty. Ti vám s radostí poskytnou podrobné informace o plánech, poradí s výběrem toho pravého pro vaše potřeby, a nakonec zajistí i nasazení, abyste mohli začít nový systém bez potíží používat.