Rok 2023 byl z hlediska kybernetické bezpečnosti důležitý. Přinesl velký rozmach umělé inteligence, sofistikovanější typy útoků nebo přípravy na evropskou směrnici NIS2. Bez ohledu na nové metody útoků i obrany ale stále zůstává velice důležité chránit vstupní zařízení a poučit uživatele o bezpečném chování na internetu. 

V uplynulém roce opět narostl počet kybernetických útoků na firmy i veřejné instituce. Podle odhadů bylo napadeno 33 miliard účtů, což je 2328 denně, 97 za hodinu.  

Národní index kybernetické bezpečnosti (NCSI) ukazuje, že nejlépe jsou schopné odolávat útokům Polsko a Estonsko. Nejvíce útoků směřuje na asijské a hned za nimi na evropské firmy a instituce. 

Co se děje na poli cyber security 

Podvodníci často zneužívají lidskou nepozornost. Snaží se využít ke svým nekalým účelům umělou inteligenci. A jejich podvodné prostředky jsou stále propracovanější a dokonalejší. 

  • Pokračovaly politicky motivované útoky.  
  • Proběhly rozsáhlé DDoS útoky
  • Rozšířil se kybernetický útok jako služba (například balíčky pro DDoS útoky k zakoupení na dark netu). 
  • Nejčastějším způsobem napadení byl phishing
  • Velmi rozšířený je ransomware (plus double extortion ransomware, kdy útočníci kromě zašifrování dat vyhrožují také jejich zveřejněním). 
  • Často se objevovaly různé druhy finančních podvodů: falešné investice, bankovní podvody (deepfake, AI), platební podvody (zfalšované e-maily vydávající se za firmu, instituci…). 
  • Vzrostly útoky přes dodavatelský řetězec
  • Stále častější jsou útoky přes sociální média

Na druhou stranu dobrou zprávou je, že i více lidí na vedoucích pozicích ve firmách vnímá kybernetickou bezpečnost jako důležitou. Ukazují to nejen objektivní statistiky, ale také realita. 

Z praxe: V XEVOSu se setkáváme s tím, že zákazníci, kterým poskytujeme outsourcing IT, už často poptávají tyto služby současně s bezpečností. Cyber security zkrátka vnímají jako nedílnou součást správy technologií.    

Kritickou zranitelností zůstává lidský element. Přes 80 % napadení totiž umožní lidská chyba, opomenutí nebo podlehnutí metodám sociálního inženýrství (phishing). Zvýšená ochrana ve firemním prostředí je proto naprosto zásadní. 

Řešení pro firmy v hybridním režimu – HP Wolf Security 

Podchytit vše je těžké už tak. Natož na pracovištích s hybridním režimem. Kombinování práce z kanceláře a z domova je přitom dnes standardem ve většině firem. Zatímco pro pracovníky je to pohodlné a pro vedení přínosné, lidi v IT oddělení z toho šediví. Jak chcete před tak dramaticky rostoucími hrozbami chránit počítače rozeseté po všech čertech? 

Přední dodavatelé softwarových a hardwarových řešení pro firmy se proto touto otázkou nutně musí zabývat. Výjimkou není ani HP. 

Z průzkumů HP: 

  • 232 % -> takový byl nárůst ransomwaru mezi lety 2019-21 
  • 935 % -> takový byl nárůst zdvojeného vydírání (double extortion ransomware)  

Když pracujete z různých míst, zabezpečení koncových bodů je pro vás zkrátka nezbytností. Usnadňuje ho nástroj HP Wolf Security, který je přesně na takovéto situace vytvořený. 

Co je HP Wolf Security: 

  • Je to komplexní kyberbezpečnostní nástroj, který si můžeme představit jako ochrannou síť tak jemnou, že zachytí i hrozby, které by běžným antivirovým nástrojům proklouzly.  
  • Umí totiž zastavit nejen útoky známé, ale díky využívání umělé inteligence a strojového učení predikuje i ty nové, dosud neznámé
  • Ochranu navíc poskytuje ve více vrstvách – od hardwaru až po cloud. Různá opatření sjednocuje do jedné „all-in-one“ platformy
  • A chrání širokou paletu koncových zařízení – od počítačů a notebooků až po tiskárny. A to i v prostředí, kde se setkávají zařízení od různých výrobců

Co umí HP Wolf Security: 

  • Jednou z funkcí je hardwarově vynucená virtualizace. Ta jednoduše vytvoří izolovanou „bublinu“ (mikrovirtuální počítač), v níž se otevře rizikový obsah (přílohy e-mailů, soubory stahované z internetu, kliknutí na odkazy). Tento obsah je tak oddělený od zbytku počítače a neohrozí jej. Při zavření aplikace nebo záložky v prohlížeči prostě zmizí. 
  • Pomůže i při ztrátě zařízení. Umožní stroj vyhledat, vymazat jeho data a uzamknout ho, takže je nepoužitelný. Ale hlavně: vaše údaje, obchodní tajemství a důležité informace zůstávají uchráněny před nepovolanýma očima. 
  • A co je důležité pro praktické fungování – chrání vás tak, že to ani nezaznamenáte. Vaše zaměstnance to nijak neomezuje, nenabourává jejich produktivitu. Maximálně jednou za čas restartují svoje zařízení. A ani ajťáci nemají s tímto nástrojem víc práce, naopak, spíš jim to práci šetří, protože mají víc nástrojů v jednom. 

Je HP Wolf Security pro vás? 

Podle HP se nástroje nejvíc hodí pro menší a střední podniky. Jestli si nejste jistí, kontaktujte nás. Poradíme vám, jaký kyberbezpečnostní nástroj je nejvhodnější právě pro vás. A pokud jím je HP Wolf Security, odborně vám ho nasadíme a zaučíme vaše IT oddělení, jak s ním pracovat. 

Pokud potřebujete kyberbezpečnostní konzultaci nebo nastavit vhodné ochranné nástroje, neodkládejte to a ozvěte se nám. Rádi pomůžeme.