Nový operační systém pro iPhony je od podzimu mezi námi a právě tento týden vyšla jeho nejnovější verze 17.4. Pokud jste si ho z jakéhokoliv důvodu ještě nenainstalovali, tak to rychle napravte. Přinesl řadu užitečných a příjemných funkcí a vylepšení. My se dnes podíváme na bezpečnost. 

Cyber security je pro Apple důležitý pojem. V Cupertinu si zakládají na pověsti jablíček coby nejbezpečnějších zařízení, a tak si dali záležet i u posledního operačního systému pro své mobily (a tablety, protože iOS a iPadOS kráčejí ruku v ruce). Vyzobali jsme hlavní bezpečnostní features iOS 17.  

Tohle jsou ony. 

Ochrana proti zlodějům 

Nejnovější funkce, kterou přinesl update iOS 17.3 a prohloubila novinka iOS 17.4, zvýší ochranu proti ukradení mobilu, respektive zabrání, aby přes něj zloděj pronikl do vašeho Apple účtu a dalších aplikací. 

Funkce se obrací proti praktice zlodějů, kdy nejdříve zjistí váš přístupový kód a teprve potom ukradnou mobil, do kterého se díky kódu snadno přihlásí. Až dosud tak získali nejen přístup ke všem aplikacím v mobilu, včetně platebních, ale například i možnost změnit vaše heslo do Apple ID. 

Nová Ochrana odcizeného zařízení tomu udělala přítrž. K určitým operacím, jako je například 

  • přístup ke klíčence,  
  • zjištění čísla Apple Card,  
  • vypnutí Režimu ztráty nebo  
  • používání platebních metod uložených v prohlížeči Safari  

bude požadovat vždy potvrzení pomocí Face ID nebo Touch ID bez možnosti náhradního použití kódu. 

A ještě vyšší stupeň ochrany mají operace jako  

  • změna hesla k Apple ID,  
  • změna bezpečnostních nastavení,  
  • změna Face ID, Touch ID nebo přístupového kódu,  
  • vypnutí funkce Najít nebo  
  • vypnutí samotné Ochrany odcizených zařízení.  

Ty dokonce vyžadují po prvotním biometrickém ověření počkat a potvrdit úkon pomocí Face ID nebo Touch ID znovu ještě jednou za hodinu

Aby vám to nebránilo efektivně pracovat s mobilem, opakované potvrzení nebude nutné, pokud k operaci dojde na známém místě, například doma. Toto nastavení umožňuje iOS právě od verze 17.4. 

Funkci si musíte aktivně zapnout v Nastavení -> Face ID a kód. 

Další užitečné funkce 

Rozšíření režimu Lockdown. Mód extrémní ochrany se nově vztahuje také na Apple Watch. Navíc teď umí selektivně omezit funkce, které byly v minulosti napadeny malwarem. Nebo automaticky odstranit některé údaje při sdílení fotek – například kde byl snímek pořízen.  Funkce dále blokuje automatické připojování k nezabezpečené Wi-Fi síti. 

Ochrana Safari před špehy. Můžete si zapnout, že pro zobrazení karet otevřených v módu anonymního prohlížení, který vás chrání před špehy, bude potřeba potvrzení ve Face ID. Funkci aktivujete v nastavení Safari. 

Na to, jaká další nastavení upevní ochranu vašeho iPhonu, se podívejte ve videu.  

Dozvíte se například:   

  • Jak lépe najít ztracený mobil. Mimo jiné doporučujeme vypnout si ovládací centrum při uzamčení telefonu, používat eSIM a samozřejmě, aktivovat si funkci Najít.  
  • Proč telefon pravidelně aktualizovat. Přinejmenším proto, abyste se dostali k novinkám a opravám. 
  • K čemu poslouží funkce Doprovod. To je spíš vaše fyzická bezpečnost, ale ta koneckonců úzce ovlivňuje i bezpečí vašeho mobilu.  
  • Jak funguje Passkey – Přístupové klíče. Používejte svůj mobil jako klíč. Můžete se s ním bezpečně přihlašovat do celé řady různých účtů, v čele s vaším Apple ID. Stačí si mobilem naskenovat QR kód z obrazovky a potvrdit svoji identitu přes Face ID nebo Touch ID. Telefon s nejnovější aktualizací také umí bezpečněji sdílet přístupy.  
  • Co je nového v případě změny přístupového kódu. Jednoduše – ještě 72 hodin po změně je možné použít starý (pokud byste ten nový okamžitě zapomněli). Raději ale doporučujeme: nový kód si dobře zapamatujte a funkci použití starého kódu následně vypněte. Obzvlášť, pokud jste kód měnili na veřejnosti nebo ho zná váš bývalý kolega, s kterým jste se nerozešli zrovna v dobrém. 

Zajímají vás témata kybernetické bezpečnosti? Sledujte náš blog.  

Potřebujete pomoci s nějakým konkrétním problémem? Pak nám rovnou napište, jsme připraveni vám pomoci.