Závěr června byl napjatě očekávaným termínem pro všechny milovníky Apple. Společnost totiž představila nové operační systémy. Asi největší pozornost vzbudil iOS 14, který je v beta verzi přístupný rovnou pro uživatele. Jaké novinky přináší? 

Především zlepšuje bezpečnost a ochranu soukromí, soustředí se také na větší přehlednost a orientaci v iPhonu. Právě touto cestou zvýšené bezpečnosti se ostatně Apple vydává i u svých dalších produktů. Za pozornost stojí také vzájemné přiblížení jednotlivých OS. 

Nový Apple macOS Big Sur
Nový macOS Big Sur

Posílená bezpečnost  

Kopírování a vkládání textu je velmi rozšířené a pohodlné, ale přináší také rizika, která si mnoho lidí ani neuvědomuje. Obzvlášť, když do schránky mají přístup i různé aplikace. Mohou takto získat např. hesla, telefonní čísla či další citlivé osobní údaje. 

Nový iOS systémovou schránku, kam si uživatelé kopírují texty, ochrání lépe. Zatímco dosud chyběla větší kontrola nad tím, jaké aplikace k ní přistupují a kdo všechno může váš obsah vidět, nově dostane uživatel oznámení, kdykoliv se nějaká aplikace pokusí ze schránky zkopírovat data. Totéž se stane, pokud bude aplikace chtít využít mikrofon nebo kameru. 

Krokem k většímu soukromí je také ochrana fotek nebo polohy. Pokud si instalujete novou aplikaci, zpravidla žádá přístup např. právě k fotkám. Pod iOS 14 budete moci sami určit, zda povolíte přístup ke všem, nebo jen vybraným fotografiím. Stejně tak je zde možnost sdělení pouze přibližné polohy, namísto přesné lokace. 

Vše pro přehlednost 

Nový Apple iOS 14
Mějte lepší přehled ve svém iPhonu s iOS 14

S nadšením prvních testujících se setkala přepracovaná a přehlednější plocha, lepší organizace složek a widgety. Ty si budete moci umístit přímo na domovskou obrazovku a navolit si u každého i velikost či je sdružit na jedno místo do SmartStack. Zobrazovat budou aktuální údaje z dané aplikace. Přehlednost zlepší také App Library, která umožní seskupovat aplikace do složek podle různých kritérií.   

Používáte-li více aplikací najednou, potěší vás funkce Picture in Picture, kdy se jedna aplikace bude částečně zobrazovat na druhé, takže půjde kontrolovat obě současně. 

Nový iOS 14 nabízí také vylepšené zprávy. Můžete si nahoru připnout oblíbenou konverzaci nebo vybrat často používané kontakty.  

Cestovatele pak osloví novinky v mapách, které nabídnou např. možnost zvolit trasu podle umístění nabíječek pro elektromobily. Nechcete se tahat s klíčky od auta? Nemusíte, a to díky aplikaci CarKey. Funguje jako NFC klíč, který umožní odemykat i startovat auto s pomocí telefonu. Dlužno podotknout, že tato aplikace vyžaduje kompatibilitu i na straně vozu. 

Operační systém je aktuálně dostupný v beta verzi, na nových iPhonech pro běžné zákazníky bude zřejmě od podzimu. 

Bezpečnost i pro macOS 

Ve vývojářské beta verzi je k dispozici také macOS s označením 11.0 Big Sur. Na první pohled si všimnete, že se výrazně podobá OS pro iPady nebo iPhony, ať už jde o grafický vzhled ikon nebo Ovládací centrum. 

macOS Big Sur
Přehlednější bude i váš Mac

Sjednocení potvrzují i funkce. Notifikace nově bude možné seskupovat podle aplikací a podobně jako u iOS se mění také práce s widgety, fungování zpráv nebo mapy.   

Bezpečnost je prioritou i u prohlížeče Safari, který např. dokáže zablokovat cookies nebo oznámit, jaké informace o vás získávají webové stránky. Také zde se dozvíte, kdykoliv se nějaký webový doplněk pokusí narušit soukromí. 

Big Sur se v počítačích pro uživatele objeví na podzim a bude se na co těšit, novinek je ještě daleko více. 

XEVOS, jako certifikovaný integrátor Apple Mac řešení, veškeré aktuality Apple aktivně sleduje a již nyní připravujeme aplikace pro použití s novými OS. Potřebujete bližší informace, pomoc s instalací nebo další služby týkající se produktů Apple? Kontaktujte nás.