Nový operační systém iOS 16 přinesl velmi zajímavé novinky z hlediska kybernetické bezpečnosti. Pomůžou k ještě většímu soukromí a ochraně před slíděním. Pojďme se podívat, na co se majitelé jablíčkových mobilů mohou po instalaci těšit. 

Apple se na ochranu soukromí a vysokou úroveň bezpečnosti soustředí dlouhodobě. Nepřekvapí proto, že vylepšení v této oblasti se týkají i nejnovějšího operačního systému pro mobilní telefony. iOS 16 posiluje roli bezpečnostních klíčů, které pomohou omezit hesla, zavádí režim blokování pro účinnější ochranu před hacknutím telefonu a dává lepší kontrolu nad sdílením a přístupy aplikací. 

Tip pro uživatele Apple: Přečtěte si, jak si nastavit zabezpečení na Macu. 

1. Režim blokování 

Režim blokování (Lockdown Mode) chrání před špehovacím softwarem a prakticky znemožňuje infiltrování do vašeho telefonu. Je to extrémní úroveň ochrany pro ty, kdo se bojí odposlouchávání a sledování, většinou se to bude týkat významných vládních činitelů či vysoko postavených lidí v důležitém byznysu, celebrit nebo novinářů. Chrání před špehováním ze strany hackerů, ale v některých zemích také ze strany vlád. Aby byl režim blokování účinný, omezuje některé běžné funkce.  

Například

  • Blokuje vybrané druhy příloh, znemožňuje zobrazovat náhledy odkazů. 
  • Vypíná některé technologie pro snadnější či interaktivnější prohlížení webů, které ale dělají zařízení náchylnější k napadení z infikovaných stránek. 
  • Blokuje hovory z FaceTime, pozvánky a jiné pokusy vás kontaktovat, pokud jste nikdy dříve nebyli s dotyčným v kontaktu.
  • Odstraňuje sdílená alba, blokuje pozvánky ke sdílení.  
  • Nelze nainstalovat některé profily, jako třeba profil pro využívání veřejných beta verzí.

Režim blokování bude možné spustit na všech zařízeních, která podporují operační systémy iOS 16, iPadOS 16 nebo macOS Ventura. 

Jak si režim blokování zapnout: Přes Nastavení -> Soukromí a zabezpečení -> Režim blokování. Vypnete ho stejnou cestou, jen budete volit možnost vypnout místo zapnout.

2. Přístupové klíče 

Přístupové klíče (Passkeys) mají nahradit nespolehlivá hesla. K přístupu do vašich aplikací a účtů na webových stránkách se s touto funkcí primárně využívá biometrie – rozpoznání obličeje (FaceID) nebo otisk prstu (TouchID).  

Tyto biometrické přístupové údaje můžete synchronizovat přes klíčenku na iCloudu, takže je máte k dispozici na všech Apple zařízeních, a současně využíváte výhod koncového šifrování.  

3. Bezpečnostní updaty 

S iOS 16 se budou snadněji instalovat bezpečnostní updaty. Nově již není třeba stahovat znovu celý operační systém, ale jen danou aktualizaci. Instalace tak bude rychlejší a dojde k ní bez odkladu.  

Funkce automatických bezpečnostních updatů bude v iOS 16 rovnou zapnutá. Pokud ji chcete vypnout, navštivte Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru -> Automatická aktualizace. A zde tuto možnost vypněte. Nicméně z bezpečnostního hlediska odporučujeme si ji nechat aktivovanou.

4. Bezpečnostní kontrola 

Získejte větší kontrolu nad tím, co s kým sdílíte. V novém oddílu bezpečnostní kontroly uvidíte seznam osob i aplikací třetích stran, kterým jste udělili nějaká povolení, včetně toho, jaké konkrétní přístupy mají. Povolení lze samozřejmě upravovat. A také zde uvidíte, na jakých zařízeních jste přihlášeni v iCloudu

Novinkou pro případy nouze, sledování, domácího násilí apod. je pohotovostní reset. Jedním klikem mobil zruší udělené přístupy pro aplikace i lidi či sdílení polohy v aplikaci Najít.  

Oddíl bezpečnostní kontroly naleznete v Nastavení.

5. Povolení pro kopírovací schránku 

Tak, jako aplikacím povolujete přístup třeba ke kontaktům či mikrofonu, budou nyní muset požádat také o výslovné povolení ke kopírovací schránce, tedy k používání funkce kopírovat a vložit obsah.  

Aktualizace na iOS 16 se uživatelům nabídne již tradičně automaticky. Pokud se tak náhodou ještě nestalo, můžete ji vyvolat ručně přes Nastavení.  

Potřebujete vyřešit otázky kybernetické bezpečnosti ve firmě, zabezpečit koncová zařízení a mobilní telefony? Uvítali byste také správu IT infrastruktury, technickou podporu a servis vašich zařízení? Od toho jsme tu my. Spojte se s námi a domluvíme si schůzku.