Evokuje ve vás nadpis článku nový Spielbergův film na motivy Čelistí a jim podobných? Tak to jste úplně vedle. Jedná se totiž o podvod, který se používá v telekomunikacích již dlouho a zkráceně se mu říká wangiri, což znamená ,,one ring and cut“, tedy prozvonění a položení.

Desetitisíce lidí se tento týden potýká s útoky podvodníků, kteří se snaží prozvoněním ze zahraničního telefonního čísla (např. Alžírsko, Pobřeží slonoviny, Afghánistánu a dalších zemí) získat nemalé částky. Útočníkům jde o to, aby jim prozváněný zavolal zpět, za což pak volající zaplatí jako za mezinárodní hovor.

Prozvánění je docela dobře promyšleno. Zazvoní vám telefon a na displeji vidíte číslo +21958501296 nebo nějaké jiné podobné, začínající +21. Což je, dobré vědět, Tunisko. Než to stihnete vzít, tak hovor skončí. Naivně zavoláte zpět a nevšimnete si kam voláte. Ta dvojka na začátku navíc znamená, že se někteří lidé mylně domnívaní, že volá nějaké pražské číslo.

Jak wangiri funguje po technické stránce?
Podvodníci, kteří wangiri (nebo také „one ring and cut“) scénář organizují, ho realizují prostřednictvím alternativního či IP operátora, jimž je ukraden číselný rozsah. Zákazník, který volá zpět například do Alžíru, hovor do těchto zemí nikdy neuskuteční, protože je přesměrován. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je v těchto případech téměř nemožné.

Pro mnohé mobilní uživatele je zpětné volání na zmeškaná čísla již natolik rutinní záležitostí, že se nepozastaví nejen nad vyšším počtem číslic, ale ani nad údajem o lokalitě, z níž byl hovor uskutečněn a který se zobrazuje přímo v telefonní aplikaci. Místo například hovoru zdarma v případě využívání neomezeného tarifu ovšem zaplatí za minutový hovor i více než 50 korun.

Operátoři tato čísla blokují, ale podvodníci používají jiná nová, takže se stále může stát, že se právě vám někdo z exotického čísla dovolá. Pokud najdete v nepřijatých hovorech neznámé číslo, ujistěte se, že začíná českou mezinárodní předvolbou +420, a že tedy při volání zpět nebudete volat mezinárodně. Operační systém Android i IOS umožňují v nastavení hovorů blokovat dané telefonní číslo. Pakliže si budete chtít pomoct nějakou aplikací, doporučujeme Mr. Numer nebo Nevolejte.cz, která již obsahuje ojedinělou databází blokovaných čísel (tzv. černou listinu), která aplikaci odlišuje od konkurenčních call-blockerů. Princip černé listiny funguje na základě kooperace všech uživatelů a sdílení negativních zkušeností mezi nimi.

Zdroj: newshub.com, ČTK