Microsoft začal od listopadu postupně uvolňovat významné aktualizace Windows 11. Nejvíce očekávanou novinkou je Copilot. Chatbot, který nám má nebývale usnadnit práci. 

Hlavní díl pozornosti věnované Windows 23H2 na sebe strhává právě dlouho slibované zapojení umělé inteligence v podobě Copilota. Update přináší ale i další zajímavá vylepšení.  

Mnozí uživatelé už nové funkce mají od verze 22H2. Tam ale byly zatím skryté a oživí se postupně, jak je bude Microsoft zapínat. Nabídka aktualizace a zprovozňování jednotlivých funkcí totiž opět přichází postupně a nahodile, jak je už u Microsoftu zvykem. Pokud je tedy u vás zatím ticho po pěšině, neklesejte na mysli a vyčkejte.  

TIP: Jestli chcete obecně zapínání nových funkcí urychlit, aktivujte si v nastavení Windows Update možnost Získejte nejnovější aktualizace hned, jak budou k dispozici. 

Copilot je tu. Ale vlastně není 

Copilot, generativní nástroj umělé inteligence, je velkým projektem Microsoftu. Postupně ho integruje do všech důležitých programů, jako je Word, Teams, Outlook a další. Tam vám například nahodí koncept dopisu nebo usnadní správu e-mailů.  

A s 23H2 se konečně dostává přímo do samotných Windows. Objeví se tam na ploše v podobě postranního panelu připomínajícího zmenšenou stránku prohlížeče Edge. Pokud ho nechcete, můžete jej vypnout pomocí ikony na Hlavním panelu, a když si to rozmyslíte, zase ho zapnout. 

Jestli jste někdy použili ChatGPT nebo jste vyhledávali v Bingu za pomoci chatbota s umělou inteligencí, v prostředí Copilota se snadno zorientujete. Těmto aplikacím se totiž podobá. 

Bude asistovat s nastavením systému i různými ovládacími úkony. Například stačí požádat a otevře vám aplikaci, takže ji už nemusíte vyhledávat v seznamu. Nebo aktivuje tmavý režim, zapne Bluetooth, pořídí snímek obrazovky nebo vám pomůže vyznat se v nabídce Microsoft Store. V chatu také můžete klást dotazy jako dosud v Bingu a Copilot vám odpověď najde na webu.  

Celé to má jedinou vadu – v Evropě zatím tento pomocník k dispozici není. Nezbývá než doufat, že se dočkáme co nejdříve. 

Další užitečná vylepšení 

V Průzkumníku si už nemusíte upravovat styl zobrazení složitě přes nastavení, k dispozici bude nové tlačítko. Mění se také vzhled nástroje, např. adresní řádek se přestěhoval nahoru a celé je to mnohem přehlednější. 

Hlavní panel oživuje staré funkce z Windows 10, jako je zobrazení ikon i s popisky. Když máte otevřených několik oken stejného programu, už se vám nebudou násilně seskupovat, což slibuje rychlejší orientaci. 

V nabídce Start budou najdete nově samostatně označené systémové programy Microsoftu. 

Snadněji se vám bude vyhledávat ve fotkách uložených na OneDrivu. Stačí zadat klíčová slova nebo popisy a systém najde ve vašich složkách relevantní obrázky. 

Zajímavě vypadá adaptivní stmívání obrazovky, pokud u ní zrovna nesedíte. Funkce závisí na hardwarových možnostech a budete si ji moci aktivovat v nastavení. Mohla by značně snížit spotřebu energie vašeho PC. 

Jestli hodně komprimujete, potěší vás, že Windows 11 už budou umět pracovat nejen s formátem ZIP, ale i 7zip a RAR

Velký upgrade se týká ikonického Malování. Nejen, že konečně dostává tmavý režim, ale také pokročilejší tvořivé funkce, včetně využití umělé inteligence. 

Zabouchnutí dveří před Windows 7 a 8 

Přelom října a listopadu přinesl i další změny týkající se Windows. Už například není možné zdarma přejít na Jedenáctky z Windows 7 a 8. Uživatelé si musí zakoupit oficiální aktivační klíč. Pořád ale zůstává možnost bezplatného přechodu z Windows 10, které zatím mezi lidmi nad Windows 11 drtivě převažují. 

Zaspali jste a pořád ještě máte staré Windows? Máte jiný dotaz ohledně Windows, Microsoft 365 nebo hardwaru Surface? Naši Microsoft specialisté vám erudovaně a ochotně pomůžou s aktualizací vašeho vybavení ve firmě. Stačí nám napsat.