Ještě letos se na trh dostane nová verze kancelářského balíčku Office 2019 někdy v druhé polovině letošního roku. Microsoft oznámil, že tato kancelářská sada bude k dispozici pouze pro operační systémy Windows 10 a macOS.

Jaká bude zásadní změna?

Výraznou změnou ve zjednodušení projde  Outlook na macOS. Office 2019 se zbaví většiny možností v pásu karet a nejvíce se zjednodušení dotkne verze pro Macy. Aktuálním trendem je jednoduchý a čistý design. Nepříliš vyhovující verze desktopového Outlooku se právě při aktualizaci pozitivně změní. Rozhraní je nyní pro mnohé uživatele nepřehledné a složité. V nové plánované verzi má dojít ke zjednodušení.

Délka podpory současné verze Office se nemění. Nícméně pro nový Office 2019 platí, že jeho životní cyklus bude jiný a nebude kopírovat dosavadní verze. Ve fázi hlavní podpory se bude balík nacházet v prvních 5 letech. Po dobu dalších 2 let bude zásobovám opravami. Tudíž celková podpora Office 2019 bude trvat 7 let.

Připravovaný Office 2019 slibuje nové funkce. Excel bude obsahovat nové vzorečky a grafy, v rámci PowerPointu jsou připravovány nástroje pro lepší animace. Microsoft slibuje vylepšení v oblastech práce s dotykovým perem, také serverové aplikace získají nové aktualizace. Tyto aktualizace povedou k zlepšení správy a zabezpečení. Kromě klasických aplikací jako je Word, Excel, PowerPoint a Outlook se můžou uživatelé dočkat serverových verzí řešení Exchange Server, SharePoint Server a Skype for Busines. Mimo to je očekávána implementace všech nových funkcionalit, které do teď  vývojáři získávali formou zpětné vazby od zákazníků předplatného Office 365.

Z přiložených fotografií lze vidět zjednodušené rozhraní, které se vývojáři snažili přiblížit mobilním aplikacím. Většina dostupných tlačítek z pásu karet se skryjí, a to pravděpodobně do dalších podnabídek. To je usnadnění zvláště pro ty, co Outlook využívají v režimu holého e-mailového klienta a drtivou většinu funkcí zcela nepotřebují. Pokud zákazník funkce bude potřebovat, tak má možnost přepnout do původního rozhraní, které je známé z aktuální verze 2016. Vedle pásu karet bude přepracovaná i boční nabídka. Ta bude ve sloupcích, a kromě přijatých zpráv a běžných složek bude zobrazovat nabídku pro přepínání mezi účty či jednotlivé režimy, jako jsou Poznámky a Kontakty.

Jak je známo u mobilních klientů nebo třeba Inboxu od Googlu bude seznam doporučených zpráv nabízet rychlou práci s e-mailem. Archivace, označování či mazání zpráv bude možné potažením do strany. Uživatele může mile překvapit o trochu razantnější změna v Outlooku na macOS. Značně se přiblížil vzhledu jablečnému systému jako na iPhonech, iPadech či počítačích. Další pozitivní změnou je lepší integrace do oznamovací části hlavního panelu v macOS.

Závěrem je třeba zmínit, že Microsoft reaguje na změny ve světe IT technologií a veškeré své soustředění vede ke zvýšení tempa vydání svých nových verzí.

Zdroj: lupa.cz, computerworld.cz, pcworld.cz, cnews.cz